Základní školy napříč Prahou v posledních dnech na výtvarné výchově kreslí stejný motiv. Není jím nikdo jiný než patron české země svatý Václav, který byl zabit právě 28. září roku 935. Důvodem je probíhající soutěž v rámci Svatováclavských oslav v centru metropole.

Zapojili jsme se do soutěže až na poslední chvíli na popud jedné naší aktivní paní učitelky. Řekli jsme si, že je to hezká akce, která skvěle navazuje na oslavy stého výročí založení republiky,“ prozradil ředitel Základní školy Břečťanova v Praze 10 Miroslav Buchar, který chystá kromě malování knížete Václava k výročí ještě veřejnou výsadbu stromu na pozemku školy.

Zapojte se na místě

Soutěže se účastní nejen školy, ale i jednotlivci. „Věkové omezení není, mohou se přihlásit školy, školky, výtvarné kroužky i jednotlivci. Zatím máme vybráno 116 výtvarných děl,“ prozradila dva dny před uzávěrkou Hana Tieze, mluvčí společnosti TAIKO, která Svatováclavské oslavy v centru Prahy pořádá. Obrázky je možné odevzdat do 20. září, a to nejen poštou, ale i na Václavském náměstí, kde právě v rámci oslav probíhají trhy.

Děti na Svatováclavských oslavách

Soutěž o ceny v podobě výtvarných potřeb, knih a dalších neodtajněných překvapení pro ty nejlepší malíře se zrodila v hlavě pořadatelům letos zcela poprvé. „Chtěli jsme opět oslavy oživit a zapojit do toho i děti. A samozřejmě je výroční rok republiky, takže ve spojení s patronem české země se to nabízelo,“ popsala Tieze, že díky nadšeným dětem bude možné připomenout si 28. září nejen velkou oslavou, ale také desítkami tváří svatého Václava tak, jak si ho dnes představují školáci. 

Přestože oficiální Svatováclavské oslavy vypukly 14. září dvěma trhy na Václavském náměstí a náměstí Republiky, hlavní oslavy proběhnou až na svatého Václava ve spodní části Václavského náměstí. Po něm projde dobový průvod, do boje se mezi sebou dají rytíři s meči a do okolních ulic bude znít středověká hudba i veselí. 

Harmonogram 28. září:
        13:00 – 13:45h      historická hudba
        14:00 – 15:00h  1. průvod knížete Václava s programem
        15:00 – 16:00h      rytířské soutěže pro návštěvníky
        16:00 – 17:00h  2. průvod knížete Václava s programem

Fotogalerie
33 fotografií