Model v měřítku 1:87 poukazuje především na využití vnitrobloku historické budovy nádraží a představuje možnou přeměnu nádraží na  kulturně vzdělávací centrum,“ představil model místostarosta Prahy 3 Tomáš Mikeska (STAN) v Informačním centru Prahy 3.

Celý projekt nevznikal jen jako studenský nápad za zdmi ČVUT. Vše bylo konzultované se státními institucemi, které mají zájem umístit své ateliéry a  expozice do historické budovy. „Mezi ně patří Národní filmový archiv, Národní muzeum, Národní technické muzeum, Akademie múzických umění, Uměleckoprůmyslové muzeum a Muzeum architektury,” sdělil Mikeska. Zároveň model počítá i s bydlením pro obyvatele Prahy i s kolejemi pro studenty. 
Video
Video se připravuje ...

Model možné budoucnosti Nákladového nádraží Žižkov Eva Fornálová

»Prostor musí žít«

Jak by oblast Nákladového nádraží mohla podle nejmladších generací do budoucna vypadat? Mohly by v ní být prostory státních institucí, ale také velké střešní skleníky, tržiště či motoristický klub. „Je to věc, která ukazuje, jak by to nádraží mělo žít. Protože pokud by tam byla jenom Národní galerie nebo Národní filmový archiv nebo muzeum, mohlo by dojít k tomu, že v podvečer bude místo opět zpustlé. Ale pokud tam bude něco navíc a budou tam žít  studenti, pokud tam budou byty, bude tam živo,” vysvětluje Mikeska, proč studenti mysleli na nejrůznější maličkosti, které nesouvisí se státními institucemi. 

Na modelu se dá stavět

„Vystavený model představoval v podstatě reálný a všem srozumitelný podklad pro další jednání všech státních, městských a soukromých subjektů. Studentům se podařilo najít chytré a citlivé řešení, jak využít tak pozoruhodný a rozsáhlý objekt, který bude navíc obestavěn desítkami bytových staveb,“ těší se ze zpracování místostarosta, který doufá, že se vnitroblok podaří proměnit v duchu studentů ČVUT.

Vnitřní část nádraží by pak skýtala zajímavé prostory - takzvanou klidovou zónu s bazénem, skleníkem, farmou, tržnice, základní uměleckou školou, knihovna, kluby, ateliéry i depozitáři.

Prohlédněte si v galerii návrhy talentovaných studentů ČVUT:

Fotogalerie
20 fotografií