Friedl Dicker-Brandeisová se narodila do židovské rodiny s českými kořeny. Maminka jí záhy umřela, a tak se o ni staral jen tatínek, který pracoval v papírnictví ve Vídni. A právě tam malá Friedl objevila lásku ke kreslení a malování, které ji provázelo celý život.

Slibný začátek

Od roku 1916 studovala umění na soukromé škole Johannese Ittena. Následně se přesunula do Bauhausu ve Výmaru. Zde studovala a pracovala až do roku 1923. Celý její začátek kariéry vypadal velmi slibně.

Friedl si v roce 1926 otevřela ve Vídni ateliér, ve kterém společně s kolegou navrhovali šaty, byty, domy, ale i knihy. Jenže její první životní zvraty nastaly poté, co vstoupila do komunistické strany Rakouska v roce 1931. Za svou politickou činnost byla odsouzena a musela si odpykat trest ve vězení. Po propuštění emigrovala do Prahy za příbuznými. 

Video
Video se připravuje ...

Výstava odkrývá celý život židovské umělkyně. Eva Fornálová

Uprchlík v Praze

Friedl se cítila jako uprchlík, i když žila po čtyři roky u své tety. Nakonec se provdala za svého bratrance, aby získala československé občanství. „Friedl není nucena žít v žádné z kolektivních ubytoven organizovaných podpůrnými výbory, ale má pro sebe svůj vlastní obytný ateliér v Jaromárově ulici v Nuslích,“ prozrazuje výstava stopy umělkyně v Praze. Jaká místa během těch let v Praze navštěvovala, zjistíte na výstavě.

Jelikož nemohla stejně jako ostatní uprchlíci pracovat, začala se věnovat dětem z uprchlických rodin. A právě tehdy v Praze rozjela svou další životní etapu, ve které vyučovala děti kreslení a malování. 

Životní rozhodnutí

Po čtyřech letech začalo být v Praze uprchlíků příliš. A tak Friedl přemýšlela, co dál. Přestože jí známí nabídli, aby emigrovala do Palestiny nebo Británie, odmítla. S manželem raději v roce 1938 odešli do Hronova. Tam je ale kvůli židovskému původu nečekalo lehké bytí. O čtyři roky později dostali předvolání do transportu. 

Friedl se tak dostala do Terezína a následně i do Osvětimi. Výstava detailně popisuje její poslední dva roky života, při kterých se věnovala zejména dětem, učila je rozvíjet jejich fantazii. Friedl nakonec zemřela ve svých 46 letech v Osvětimi v plynové komoře.

Ochutnávka z výstavy:

Fotogalerie
11 fotografií