Filmový festival odstartoval krátce po osmé hodině večerní hudebním představením. „Není hudební nástroj, který by byl pro Austrálii typičtější,“ uvítali návštěvníky v Lucerně pořadatelé.

Vystoupení Ondřeje Smejkala si můžete s námi poslechnout na videu:

Video
Video se připravuje ...

Ondřej Smeykal zahrál na didgeridoo Eva Fornálová

Jak to celé začalo?

„Když jsem se po 8 letech vrátila do Evropy, tak se mi stýskalo po Austrálii. A jelikož se pohybuji v oblasti filmu, tak jsem se snažila lidem Austrálii přiblížit. A bylo mi líto, že tady na plátnech takřka žádné filmy odtamtud nejsou,“ prozradila zakladatelka Martina Vacková, která již čtyři roky pořádá pro Pražany tento filmový festival.

Sama Vacková zvolila pro otevření festivalu film Alie se žení, který upozorňuje na velmi probírané téma muslimů. Dále podle ní stojí za vidění i sobotní představení. To nabídne nejen dokumentární snímek, ale také stejně tak jako zahajovací večer kulturní vložku. Filmu bude předcházet představení taneční představení maorské taneční skupiny.

O festivalu

Filmový festival Aussie a Kiwi film fest odstartoval ve čtvrtek čtvrtý ročník festivalu. Čeští návštěvníci mohou nahlédnout do kultury Australanů a Novozélanďanů až do 22. listopadu.

Ty nejlepší filmy ukazující krásu přírody a kultury můžete zhlédnout buďto v Lucerně nebo v kině Ponrepu. Z filmů třeba zjistíte, že Australané, Novozélanďané i Češi toho mají hodně společné. Například, že mají rádi zábavu, pivo a ani jeden národ se nebereme moc vážně.

Fotogalerie
16 fotografií