Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kam 28. října? Do Sněmovny, Rezidence primátora nebo Masarykova salonku

/
  • 28. října se v Praze otevřou běžně nepřístupné budovy.
    27. října 2017 ● 18:09

    Některé nejvýznamnější pražské instituce a budovy se na výročí vzniku republiky rozhodly zorganizovat den otevřených dveří. 28. října se tak budou moci návštěvníci podívat tam, kam se běžně nepodívají. Přinášíme vám tipy na místa, která určitě stojí za návštěvu.

  • 1.

    Rezidence prvního předsedy vlády ČSR

    Než se stal Karel Kramář  prvním premiérem ČSR, nechal si v letech 1911–1914 na místě bašty sv. Tomáše zbudovat skvostné sídlo, které je dodnes vedle Stroje času (jinak zvaného „Kyvadla“) dominantou Letné. Budova, která se symbolicky tyčí nad sídlem Úřadu vlády, má 56 přepychově vybavených místností. Po Kramářovi vilu po rozsáhlé rekonstrukci užívali od roku 1998 například Jiří Paroubek, Mirek Topolánek, nebo naposledy Bohuslav Sobotka.

     

    Zájemci se mohou těšit na prohlídku interiérů i zahrady doprovázenou odborným výkladem historiků. Seznámí se mimo jiné s historií i současností vily.

     

    Organizované prohlídky se budou konat od 10:00 do 16:00.

     

    Adresa: Gogolova 1, 118 00 Praha 1

    Interiéry Kramářovy vily, sídla českých premiérů. Bydleli tu ale jen Zeman a Špidla.
    Autor: David Malík / Blesk

  • 2.

    Rezidence primátora hlavního města Prahy

    Reprezentativní rezidenci ve stylu art deco, která se rozprostírá na stovkách metrů čtverečních, nalezneme v historickém centru města. Nachází se v horních patrech budovy Ústřední Městské knihovny v Praze. Vyjma prvního primátora Prahy Karla Baxy v ní ale jiný primátor přímo nebydlel. Rezidence proto začala být využívána k oficiálním událostem a k přijímání vzácných hostů Prahy. Takto ji využívá i současná primátorka Adriana Krnáčová. Rezidence se rozprostírá přes několik poschodí, a nabízí k vidění úchvatné interiéry a výzdobu, potažmo dary představitelů jiných měst.

     

    V prostorách rezidence například natáčel režisér Robert Sedláček dramatický cyklus České století, které se věnuje klíčovým okamžikům československých dějin.

     

    Organizované prohlídky je doporučeno si kvůli velkému zájmu rezervovat předem. Konat se budou od 9:00 do 18:00.

     

    Adresa: Mariánské náměstí 1, Praha 1 - Staré Město

    V budově Ústřední Městské knihovny se nachází Rezidence primátora.
    Autor: Matěj Smlsal

  • 3.

    Nová radnice v Praze

    Přes ulici Rezidence primátora hlavního města Prahy stojí tzv. Nová radnice, která je sídlem Magistrátu hlavního města Prahy. V nepřehlédnutelné secesní stavbě z roku 1912 zasedají pražští radní a zastupitelé od května 1945. Tehdy byla během Pražského povstání nenávratně poškozena budova Staroměstské radnice.

     

    Návštěvníci si budou moci prohlédnout jeden z mála fungujících paternosterů v Praze, Velký jednací sál, kde probíhají jednání pražského zastupitelstva, nebo výjimečně také pracovnu primátorky hlavního města Prahy, která není veřejnosti běžně přístupná.

     

    Prostory Nové radnice lze navštívit bez předchozí rezervace. Na komentované prohlídky je doporučeno se kvůli velkému zájmu rezervovat předem. Probíhat budou od 9:00 do 17:00.

     

    Adresa: Mariánské náměstí 2, Praha 1 - Staré Město

    Pražský magistrát (ilustrační foto)
    Autor: Profimedia

  • 4.

    Ministerstvo průmyslu a obchodu

    Na Dvořákově nábřeží stojí nezaměnitelná monumentální stavba od známého architekta Josefa Fanty, kterou nyní využívá Ministerstvo průmyslu a obchodu. V budově z roku 1934 si návštěvníci budou moci kromě krásných interiérů prohlédnout také exponáty Poštovního muzea z let 1918–1938, nebo detailní model jaderného úložiště, zapůjčený Správou úložišť radioaktivních odpadů.

     

    Budovu lze navštívit od 9:00 do 16:00.

     

    Adresa: Na Františku 1039/32, Praha 1 – Staré Město

    Ministerstvo průmyslu a obchodu sídlí na nábřeží Vltavy.
    Autor: David Malík / Blesk

  • 5.

    Senát

    Valdštejnský palác, postavený v barokním slohu 17. století, slouží dnes za sídlo Senátu ČR. Dny otevřených dveří na tento svátek pořádá Senát pravidelně. Zájemci si budou moci prohlédnout nejen skvostné historické prostory Valdštejnského paláce, ale i mladší Kolovratský palác, který bude možno navštívit bez služeb průvodce. K nahlédnutí budou kanceláře místopředsedů Senátu, výstava o T. G. Masarykovi nebo Přijímací salonek předsedy Senátu.

     

    Prohlídky budovy Senátu České republiky budou probíhat od 9:00 do 16:00.

     

    Adresa: Valdštejnské náměstí 17/4, Praha 1

    Jezírko ve Valštejnské zahradě, která patří k Senátu.
    Autor: Blesk / David Malík

  • 6.

    Poslanecká sněmovna

    Tradičně ve státní svátky proběhne den otevřených dveří i v sídle Poslanecké sněmovny ČR. Budova se nachází v bezprostřední blízkosti Valdštejnského paláce. Během zhruba hodinové prohlídky si návštěvníci budou moci prohlédnout hlavní zasedací sál, jednací místnosti výborů a další prostory ve Smiřickém, Šternberském a Thunovském paláci.

     

    Budovu lze navštívit od 9:00 do 16:00.

     

    Adresa: Sněmovní 176/4, Praha 1 - Malá Strana

    Zasedání sněmovny
    Autor: Foto Blesk - Martin Hurda

  • 7.

    Obecní dům

    Jednou z nejznámějších secesních staveb v Praze je Obecní dům, který má ke dnu 28. října symbolický vztah. Právě v něm byla totiž toho dne roku 1918 vyhlášena samostatná Československá republika.

     

    Na výzdobě Obecního domu se podíleli nejvýznamnější umělci své doby. Byli to například Alfons Mucha, Mikoláš Aleš, Josef Václav Myslbek nebo Max Švabinský. Návštěvníci si zde budou moci nejen prohlédnout reprezentační salony, ale také si v určených časech budou moci poslechnout varhanní koncerty studentů a absolventů Hudební a taneční fakulty Akademie múzických umění v Praze. Probíhat zde bude i výprodej zboží a upomínkových předmětů.

     

    Prohlídky reprezentačních prostor budou probíhat od 9:00 do 16:00. Koncerty zazní od 10:00, 12:30 a 14:30.

     

    Adresa: Náměstí Republiky 1090/5, Praha 1, Staré Město

    Vlivní, mocní, ale také velké rodiny se potkávají v Obecním domě. Holt, místo na úrovni.
    Autor: ČTK, Blesk - Martin Hurda, archiv Blesku

  • 8.

    Masarykův salonek na Masarykově nádraží

    Masarykův vládní salonek byl postaven v letech 1873–1874 při příležitosti pražské návštěvy císaře Františka Josefa I. s chotí Alžbětou. Tehdy samozřejmě nenesl současné jméno. Stěny tenkrát pokrývaly luxusní francouzské tapety nebo belgická zrcadla. Dnešní podoba salonku je skromnější, přesto stále zajímavá. Zhlédnout je možné dekorovaný trámový strop, neorenesanční nábytek nebo bustu T. G. Masaryka od Josefa Štursy. Veřejnosti jsou prostory zpravidla nepřístupné a otevírají se jen při výjimečných příležitostech.

     

    Masarykův salonek bude možné navštívit od 10:00 do 16:00. Během dne se průběžně uskuteční komentované prohlídky. Vstup do salonku je z nástupiště u 1. koleje.

     

    Adresa: Havlíčkova 1014/2, Praha 1

    Masarykův salonek na Masarykově nádraží.
    Autor: České dráhy, a. s.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy