Naším cílem bylo předběhnout svatomartinskou husu, která je v listopadu. Navíc v říjnu je sezona jablek, sklízí se, moštuje, takže to bylo ideální spojení,“ vysvětlovala jedna z organizátorek Martina Kaňáková, proč uspořádali Husobraní už takto brzy a ke všemu v kombinaci s festivalem ciderů.

Počasí festivalu přálo. Sobota byla typickým dnem babího léta, a tak není divu, že se na náplavku vydalo přes šest tisíc milovníků masa, aby ochutnali husu, kterou si běžně na stolech během roku nedopřáváme.

„Ochutnala jsem tady husí burger, který byl neskutečně dobrý... A taky jsem poprvé ochutnala husí sádlo, o kterém mluvívala babička a které bylo jemnější než to vepřové,“ popisovala návštěvnice nejoblíbenější jídla, která během sobotního odpoledne na smíchovské náplavce okusila. K ochutnání tady byla husa na nespočet způsobů, jako burger, v sandwichi, v podobě sekané, klobás, smažená, grilovaná i tradičně pečená.

Husa na svatého Martina

Typickou českou tradicí na svatého Martina, který slaví jmeniny 11. listopadu, bývá pečení husy. Svatomartinská husa vznikla ve spojení s legendou, kdy se říkalo, že husy rušily kázání Martina. A proto nyní pykají na pekáči. Také se traduje ještě druhá legenda, která vypráví o tom, jak se před svou volbou biskupem Martin skrýval v husníku mezi husami, kterého svým kdákáním prozradily. A právě za trest je od té doby Češi jedí na svátek svatého Martina. 

Fotogalerie
42 fotografií