Prales bude veřejnosti přístupný a lidé sem mohou vyrazit na procházku, na piknik, sportovat nebo třeba zahradničit, neboť součástí ekocentra je také komunitní zahrada se skleníkem. 

„U nás můžete vidět různá zvířata, jako jsou tu nutrie, ovečky, ale také je tu třeba beránek. Máme tu mimo jiné komunitní zahradu pro veřejnost, lidé si sem tedy mohou chodit pěstovat různé květiny. Hlavní částí ekocentra je naučná stezka o dřevě a lese, kam mohou chodit školy na různé programy a veřejnost si to může projít sama,“ řekla redaktorovi Blesk.cz vedoucí Ekocentra Prales Kateřina Dvořáková.

Podívejte se na videorozhovor s vedoucí Ekocentra:

Piknik a večerní oheň s přáteli

V horní části areálu založily Lesy hl. m. Prahy další část kbelského lesoparku, nový ovocný sad a zelené bludiště, k dispozici je tu také velká louka nebo ohniště s lavičkami a dřevníkem. V dolní části areálu jsou výběhy pro hospodářská zvířata a vodní savce i piknikové místo s altánem a ohništěm.

Návštěvníci si tu mohou prohlédnout ukázkovou včelnici nebo lesní školku, projít se po naučné stezce Cesta dřeva či si přivonět k bylinkovým záhonům. „Je tu také včelnice, kde produkujeme med, co jde poté do prodeje. V horním areálu je piknikové místo, kde si lidé mohou udělat oheň a trávit tam volný čas. Také je tam bludiště a v letošním roce tu vznikne nová budova, která bude tvořit zázemí celé horní části areálu,“ pokračuje Dvořáková.

Výhradně má však park sloužit pro učení žáků mateřských a základních škol o přírodě. „Pro školy máme programů několik. Jeden se týká ovcí - jak se zpracovává vlna a její využití. Také o včelách, zpracování obilí od zrníčka ke chlebu a hlavní část je o lese, hlavně tedy o dřevu a jak se využívá,“ dodává nakonec vedoucí centra.

Otevřeno by v dolní části parku mělo být každý den od 7 hodin ráno do 15:30 odpoledne, ale postupně by se měla otevírací doba měnit s rozvojem celého centra.

Podívejte se na fotky z ekoncetra:

Fotogalerie
20 fotografií