„Návštěvnost se zatím podobá ve všem té loňské a pokud nedojde k zásadnímu zvratu (počasí, atd.), bude taková do konce,“ uvedl Jiří Staněk z Camping & pension Drusus v pražských Třebonicích. Také podle Vlastimila Němce z Triocamp Praha v Dolních Chabrech je letošní počet hostů srovnatelný s tím loňským. V letošním létě ale přijelo podle něj méně turistů z Dánska.

Podle manažera portálu Dokempu.cz Aleše Hanzla do pražských kempů přijíždí více mladších hostů. „Zvýšil se počet klientů z Francie a Holandska,“ dodal Hanzl. Žebříček zahraničních hostů vedou turisté z Holandska, Německa, Francie a Skandinávie.

Libor Šípek z kempu Bušek zatím sezonu hodnotí jako slabší než loni. „Ubylo rezervací a i ‚náhodných‘ hostů je méně. Nárůst hostů z důvodu, že raději tráví dovolenou v Evropě, jsem tak nezaznamenal,“ uvedl Šípek. Národnostní složení hostů podle něj zůstalo stejné – Dánové, Norové, Švédi a Holanďané. Prodloužila se ale délka pobytu a přibylo domácích hostů. Loni do kempů v hlavním městě přijelo 20.691 návštěvníků, z nichž 86 procent tvořili cizinci. V Praze funguje dvacítka kempů.

Provozovatelům koupališť letos počasí zatím příliš nepřeje. „Měli jsme zatím jenom několik hezkých, teplých dní, jinak je hodně deštivo. Díky tomu máme ale velmi čistou vodu,“ řekla ČTK manažerka areálu u přehrady v Hostivaři ČTK Tereza Pácaltová. Podle ní ale srpen slibuje zlepšení počasí.

Podle Martina Bezvody z koupaliště Džbán sezona prakticky ještě nezačala. Návštěvnost areálu je podle něj jen asi pětinová proti předchozím letům. Méně lidí dorazilo také na koupaliště na Petynce v Praze 6. „Letošní červen se povedl, lidí bylo víc než loni. V červenci ale dorazilo o 20 procent návštěvníků méně,“ sdělila ČTK Michaela Kahle ze společnosti SNEO, která koupaliště provozuje.

V hlavním městě je nyní šest přírodních koupališť a devět venkovních plaveckých bazénů, další možnosti koupání jsou v krytých bazénech a akvaparcích. Nová či opravená koupaliště by se v příštích letech mohla otevřít na Lhotce v Praze 4 či v Praze 12. Ceny celodenních vstupenek jsou obvykle mezi 110 a 160 korunami, asi polovinu stojí koupání v Divoké Šárce, Motole, na Džbánu či v Čakovicích.

Fotogalerie
22 fotografií