Lucie v Praze vystoupila ve svém nejznámějším složení, tedy David Koller, Robert Kodym, P. B. CH. (Petr Břetislav Chovanec) a Michal Dvořák. Start vystoupení hudební skupiny ale provázel kolaps techniky. Hned během druhé písně totiž nebyl slyšet vůbec žádný zpěv, ať se členové kapely snažili, jak chtěli. Lucie se na několik dlouhých minut odebrala do zákulisí, zatímco technici řešili problémy.

Michal Dvořák na koncertě Lucie v pražském Edenu
Autor: Martin Přibyl

Potíže se podařilo odstranit a kapela se na stage vrátila. „Kleknul nám pult,“ prohlásil frontman David Koller směrem k tomu, že mixážní pult zvukaře vypověděl hned zkraje koncertu službu. Tím naštěstí technické nedostatky koncertu skončily. Muzikanti hráli jako o život, stejně jako v roce 1986, kdy Lucie zahrála v jistém klubu v Proseku. „Přišli tam na nás tehdy naši kamarádi a spolužáci, takže jsme to tam skoro vyprodali, stejně jako tady teď,“ zavzpomínal Robert Kodym do mikrofonu.

Podívejte se na sestřih hitů Lucie z narozeninového koncertu:

Video
Video se připravuje ...

Sestřih hitů skupiny Lucie v pražském Edenu Daniel Vitouš

Pořadatelská služba měla ale již před koncertem také značné problémy. Na enormní zájem lidí nestačila ideálně reagovat a návštěvníci se po stovkách tlačili u vchodů, kterých bylo podle účastníků koncertu otevřených velice málo. 

„Měly jsme s kamarádkou lístky na plochu, kudy se vchází pouze jedním vchodem. Na místě jsme byly v 19:15, zhruba v 19:50 jsme se přiblížily danému vchodu. Dav lidí se posunoval strašně pomalu, až se kolem 20:30 v místě vchodu zasekl úplně, a tak se nás několik desítek dovnitř nedostalo vůbec,“ řekla Blesku Šárka.

Rozhozené publikum to Lucii „nedalo zadarmo“

Zvukový výpadek a chaos před koncertem zkraje akci negativně ovlivnil. Kapela se snažila, jak mohla, ale dav byl zpočátku velice chladný. Lucii trvalo, než si fanoušky získala zpátky na svou stranu. Série hitů, které kapela valila do lidí jeden za druhým, ovšem nakonec obecenstvo strhla a závěr události pod širým nebem se už podobal hudební party, na kterou jsou příznivci Lucie zvyklí. Hned dvojnásobný návrat na pódium za přídavkem byl toho jasným důkazem.

Robert Kodym na koncertě Lucie v pražském Edenu
Autor: Martin Přibyl

Někteří účastníci akce si stěžovali na podmínky, které v areálu panovaly. Potíže evidovali zejména návštěvníci, kteří absolvovali koncert se vstupenkou „na stání“. Vstup jim připadal stísněný a cesta pro občerstvení nebo na toaletu prý byla utrpením. Také cena 50 korun za točené pivo se lidem nezdála, někteří z nich prý chystají žádost o navrácení vstupného.

„Nevím, jestli jsem byl na stejném koncertě jako lidé, kteří si stěžují. Byl jsem pár metrů od pódia a všechno v pořádku. A padesát korun za pivo? Měl jsem tři, z toho určitě nevykrvácím,“ opáčil na potíže některých účastníků koncertu fanoušek kapely Jakub. „Jsem nadšená, měla jsem sice vstup na tribunu na sezení, ale koncert jsem si užila. Není nad to, když jde člověk na koncert české kapely a může si s ní zazpívat texty,“ dodává fanynka Eva.

Dav lidí na koncertě skupiny Lucie v pražském Edenu
Autor: Daniel Vitouš

Lucie zastavila i vlaky

Lucii se díky nadstandardnímu zájmu o její koncert v metropoli podařilo dokonce ovlivnit železniční dopravu v hlavním městě. Mezinárodní vlaky ve směru na Ostravu a Brno speciálně kvůli této události netradičně stavěly také ve stanici Nádraží Vršovice, odkud noční expresy návštěvníky koncertu odvážely.

Kapela před začátkem koncertu v Praze avizovala, že se chystá vypustit do kin dokument s názvem „Lucie: Příběh jedný kapely“. Ten se má skládat ze spousty doposud neuveřejněných a soukromých záběrů členů skupiny. Ještě před premiérou tohoto dokumentu v kinech, která proběhne 7. července, se bude film promítat na mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. Další kroky skalních fanoušků této skupiny by tak měly směřovat právě tam.

Lucie tradičně vystoupila se spoustou doprovodných muzikantů. Ženský vokál zajistila Lenka Dusilová, na bicí Davida Kollera zručně doprovázel jeho syn Adam. Došlo i na doprovod violoncellistek a na perkuse. Oslavu narozenin navíc kapela obohatila přítomností dalších zakládajících členů přímo na pódiu. S kapelou si proto zazpíval také Michal Penk, na bicí zahrál Tomáš Waschinger a na klávesy se představil Petr Franc.

„Jsme prý první česká kapela, která tady hraje,“ prohlásil směrem k prostorům arény, která běžně slouží spíš jako dějiště koncertů světoznámých kapel, David Koller. Lucie tak Eden Arénu dle jeho slov „odpanila“.

Prohlédněte si fotogalerii z koncertu Lucie:

Fotogalerie
15 fotografií