Vytvořit přírodní bludiště není jednoduchá záležitost a pokud se tak člověk rozhodne, trvá to pár let než takové bludiště vlastně vznikne. Své o tom ví i majitel radotínského bludiště Miloslav Borek. „Vybudovat bludiště trvalo relativně krátce, řekněme zhruba měsíc. Pak už jen bylo potřeba nechat ho narůst. A to byly čtyři roky čekání, než túje povyrostou. Sázely se už vzrostlé dvoumetrové túje a s jejich vysazováním nám samozřejmě pomohla zahradnická firma, aby se to právě udělalo všechno co nejrychleji a naráz,“ uvedl majitel bludiště Miloslav Borek.

Radost majiteli bludiště za milion korun dělají návštěvníci, kteří sem vyrazí za zábavou

Inspirací pro vznik bludiště byla snaha pana Borka se nějak realizovat a vyzkoušet si podnikání. „Takové podnikání, které by přineslo radost mně i návštěvníkům. Už si nedokážu přesně vzpomenout, jak mě napadla myšlenka vybudovat zrovna bludiště, ale jakmile jsem se jí chytil, tak jsem potom na internetu nalezl spoustu zajímavých bludišť v zahraničí, která u nás doposud chyběla,“ říká Borek. Tújové  bludiště bylo financováno ze soukromých peněz a Miloslava Borka tak vyšlo na rovný milion korun, přičemž ještě bylo třeba sehnat pozemek, který bylo potřeba také zafinancovat.

Nasbírejte si při svém »bloudění« razítka s motivy večerníčkových postaviček

„Bludiště nabízí návštěvníkům vítězoslavný pocit, že se neztratí. Návštěvníci můžou najít střed bludiště, ale to rozhodně není tak uspokojující, jako najít v bludišti schovaná razítka. Ale sada razítek se i nadále rozrůstá. Jedna sada razítek je na motivy legendárního příběhu o Minotaurovi a druhá sada jsou večerníčkové postavičky, které dělají největší radost malým i velkým,“ dodává Borek. Co se týče organizovaných akcí, které bludiště pořádá, tak ty jsou zaměřené pro školy a školky, pro které tu připravili soutěžně-vzdělávací zábavnou hru. Na své si ale přijde i široká veřejnost. Pro ni je zase určena společenská hra s názvem „Ariadnina nit aneb seznamte se a poznejte nové přátele v bludišti“. Tato hra se snaží zábavnou formou oživit starověký legendární příběh, ve kterém Ariadna pomohla Theseovi zabít Minotaura. Zábavná hra je potom určena pro všechny, kdo se rádi seznamují při aktivním druhu zábavy.

V Radotíně můžete navštívit unikátní tújové bludiště, nalézt v něm správnou cestu není snadné.
Autor: Bludiště Radotín

Zajímavosti k radotínskému bludišti:

Tvoří ho 950 metrů klikatých cestiček.

Bludiště zabírá plochu o rozloze 1900 metrů čtverečních.

Je tvořeno 850 vzrostlými tújemi o výšce 230 centimetrů.