Město ve městě nebo také stát ve státě, jak bývá označovaná Sapa, vzniklo v 90. letech z drůbežáren a masokombinátu. V současnosti místo z devadesáti procent obývají Vietnamci. V Sapě najdou místní vše, na co si vzpomenou – školku, školu, restaurace, alternativu Makra, pojišťovny, směnárny, cestovní kancelář, která nabízí levnější letenky nežli ty české, kadeřnictví, a dokonce i buddhistický chrám. „Jediné, co nám tady chybí, je pošta, kterou si musí všichni vyzvedávat ve vchodu,” vyprávěl s úsměvem na úvod prohlídky průvodce vietnamského původu.

Člověk zde nalezne kromě větších restaurací, které působí stejně jako ty, na které je zvyklý v kterémkoli jiném českém městě, bistra a menší zapadlé podniky nabízející nejrůznější vietnamské speciality, ve kterých člověk zapomene, že je stále v Praze.



„Zdejší jídlo je různorodé a daleko lehčí než to české. Moc mi chutnalo. I se mi moc líbí to společné stolování, jak si člověk míchá jídlo ve své misce. Snad jen ta čistota je tady na první pohled špatná. Divím se, že to tu hygiena nezavře. Ale co tě nezabije, to tě posílí,“ hodnotila místo Blanka Tůmová (35), která navštívila Sapu poprvé.

Ochutnat tofu si nikdo netroufl

Zatímco si české restaurace potrpí na obsáhlý jídelní lístek, tamější bistra nabízí speciality, které se dají napočítat na prstech jedné ruky. „Docela mě překvapilo, že v tomhle podniku připravují jen rýžové závitky. Měli i vegetariánské z tofu, ale po incidentu posledních dní jsem tuhle variantu raději oželel. Moc mi chutnalo,“ svěřil se Denis Muller (28), který právě dopíjel polévku poté, co si smísil závitky s bylinkami.

Průvodce Jakub Bukáček představil během dne své nejoblíbenější podniky.
Autor: Eva Fornálová

Ve čtvrtek 8. dubna totiž inspektoři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce narazili na garážovou velkovýrobnu tofu. Provozovna nebyla zabezpečena proti škůdcům. Stropy, stěny a podlahy v ní byly pokryté odpadky a plísní, na zemi ležel myší trus. Inspektoři na místě výrobnu zavřeli, zakázali užívání prostor a zakázali zpracovávat a dále prodávat sójové boby, kterých bylo 1,6 tuny.

Fotogalerie
25 fotografií