Za nejslavnější považuje ředitel zoo Miroslav Bobek útěk orangutaního samce Pagyho. „Tehdy došlo k tomu, že Pagy se z výběhu v Indonéské džungli po nějaké přerostlé větvi zhoupl a dostal se do návštěvnického prostoru,“ popsal ředitel v pořadu Selfie z Prahy.

Zvířete si všiml zahradník a zavolal chovatelku. Když přiběhla, Pagy si uvědomil, že se děje něco špatného, a chtěl skočit zpátky. Jenže spadl do tehdy hlubokého vodního příkopu a začal se topit.

„Chovatelka velmi odvážně skočila za ním, aby ho vytáhla. On totiž padal ke dnu jako kámen. Za chovatelkou se rozběhl ten zahradník, aby jí pomohl. Skočil do vody a během toho skoku vykřikl: Jdu vám na pomoc, ale neumím plavat! Takže chovatelka vytáhla nejdřív orangutana a pak zahradníka,“ vypráví Bobek.

Z výběhu ale v minulosti prchl i gepard, kterého vyprovokoval pes. Vyskočit se mu podařilo proto, že napadlo více sněhu. „Vzápětí jsme ale dostali geparda zpátky. Pak jsme to přeměřovali a ukázalo se, že trhl rekord. Doporučenou výšku plotu zvládl překonat ještě asi o 15 centimetrů,“ říká Bobek.

Podle něj je zásadní, aby neutíkala zvířata, která mohou ohrozit lidi. Gepard prý není nebezpečná šelma, takže lidé strach mít nemuseli.

Medojeda už nikdy nenašli

Někteří tvorové se ale, stejně jako ibisové, dostali i mimo areál zoo. „Máme dikobraza, který utekl a pohyboval se po areálu, ale potom i mimo něj. Hledali jsme ho s policií. Občas nám lidé telefonovali, že jim chodí po zahradě,“ uvedl ředitel.

Také medojed se dostal ven ze zoo. Toho navíc už nikdy nenašli. „A když uletí nějaký pták, tak je to samozřejmě také mimo areál,“ dodal Miroslav Bobek.

Jak vypadá chytání ibisů? A jak díry, kterými ptáci prchli? To uvidíte v aktuálním dílu zpravodajské show Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Pod Gottovou vilou se usídlili bezdomovci! A výtah za 123 milionů neotevírá dveře Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček