Zhruba třicítka strojů nažhaví motory na Nový rok ve tři hodiny ráno. Do ulic vyjedou nejprve čisticí stroje, o dvě hodiny později se k nim připojí i metaři, na které čeká pořádný posilvestrovský brajgl. Zhruba 120 pracovníků Pražských služeb (PS) čeká snad ta nejnáročnější šichta z celého roku – po silvestrovských oslavách budou muset zlikvidovat zhruba 35 tun odpadu, stejně jako v minulých letech. Podle primátorova náměstka Petra Hlubučka (STAN) Praha za úklid po silvestrovské noci zaplatí zhruba milion korun.

Při úklidu se PS zaměří na Václavské a Staroměstské náměstí, Karlův most, dále také na Malostranské a Hradčanské náměstí, zkrátka na oblasti, kde každoročně slaví nejvíc lidí, po kterých tak logicky zůstane největší nepořádek. V centru by měli být pracovníci s úklidem hotovi dopoledne, v bočních ulicích mohou pracovat až do 17:00, uvedl mluvčí PS Radim Mana.

Pražské služby budou zajišťovat také úklid při konání novoročního videomappingu na budovu Národního muzea. Po jeho skončení uvedou místo z hlediska čistoty do původního stavu. Na Nový rok budou kvůli novoroční projekci na historickou budovu Národního muzea v centru také častěji vyvážet odpadkové koše.

Videomapping místo klasického ohňostroje od 18:15 pořádá magistrát. Projekce se bude opakovat v 19:15 a 20:15. Pražské služby zajistí také konečný úklid po ukončení videomappingu a demontáži šesti věží pro zvukovou aparaturu.

Fotogalerie
17 fotografií