Léto se sice chýlí ke konci, Prahu přesto opět sužují tropické dny s vysokými teplotami. Každé další místo, které v takovém období poskytne osvěžení, může přinést kolemjdoucím malou spásu. Lidé pro tyto případy mají možnost využít nové mlžítko na Strossmayerově náměstí.

„V městském prostředí vznikají v létě extrémní tepelné ostrovy, kde je teplota vyšší než v přírodním prostředí. Kapky z jemné trysky mlžícího zařízení absorbují část tepla blízkého okolí díky přeměně vody na páru, čímž dochází k ochlazování vzduchu,“ uvedl mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací, které mlžítka instalovaly, Tomáš Mrázek. 

Zařízení dokáže ve svém nejbližším okolí snížit teplotu vzduchu o dva až čtyři stupně celsia a zvýšit vlhkost o deset procent. Spotřeba vody činí přibližně 18 litrů za hodinu a do mlžícího zařízení proudí pitná voda přímo z vodovodního řadu.

Designerský počin společnosti EP Studio svým tvarem připomíná brčko. Mlžítek se nyní po metropoli nachází šest, podle radnice jde o pilotní projekt. Jestliže se jejich využívání osvědčí, do dalších horkých letních sezón jich budeme v ulicích potkávat více. Podle Mrázka jich má přibýt ještě pět.