Vznik nové školy byl delší dobu projednáván i s rezidenty, kterým se nápad v drtivé většině líbil. „Městská část Praha 5 je jedním z nejrychleji rostoucích obvodů Prahy, a pokud chceme zachovat dostupnost a pestrou nabídku v oblasti základního školství, musíme na tento růst reagovat vznikem nových škol,“ vysvětlil pro Blesk.cz zástupce starosty Prahy 5 Vít Šolle (KDU-ČSL).

Nová Základní škola bude na místě v současném centru v ulici Pod Žvahovem. Právě v této lokalitě škola velice chybí. „V současné době v objektu působí pouze třídy 1. stupně v režimu odloučeného pracoviště ZŠ Kořenského, zároveň ale počet narozených dětí s trvalým bydlištěm ve spádové oblasti žvahovské školy ukazuje nutnost zřízení plnohodnotné základní školy včetně 2. stupně,“ popsal dále mluvčí radnice Jakub Večerka.

Pro děti v Praze 5 bude otevřen ještě letos Dětský ostrov:

Výpověď taneční škole

V současné době působí v objektu školy soukromá taneční škola, která je zhruba rok a půl ve výpovědi a na konci července dle výpovědi opustí objekt, aby zde vznikla potřebná veřejná základní škola. „To, že městská část Praha 5 přijde o konzervatoř TCP na našem území, nás mrzí, nicméně jedním z nejdůležitějších úkolů každé radnice je zabezpečit kvalitní a dostupné veřejné základní školství, které tak dostalo přednost před soukromou taneční školou,“ upřesnil starosta Prahy 5 Pavel Richter (TOP 09).

Výpověď v minulosti vzbuzovala velké vášně, nicméně podle starosty vše proběhlo podle zákona tak, jak má. „Nejednáme ukvapeně a bez rozmyslu, vše se připravuje již delší dobu a škola TCP dostala dvouletou výpovědní lhůtu. Poskytli jsme tedy dostatečně dlouhou dobu na nalezení nových prostor.“ V červenci následně začnou dělníci rekonstrukci tak, aby v dalším školním roce mohla začít výuka.