Spadla klec! Policisté konečně dopadli dvě hyeny, které jezdily do Prahy okrádat seniory. „,Lov'“ vypadal následovně. Poté, co se muži po příjezdu ubytovali na některé z pražských ubytoven, okamžitě vyrazili do centra. Vybírali si především starší spoluobčany, kteří bezstarostně cestovali v prostředcích hromadné dopravy,“ popsal policejní mluvčí Jan Rybanský. 

Zloději se zaměřovali hlavně na tašky, kabelky či batohy. Vyhlédli si oběť a tu pak nenápadně sledovali. „V tlačenici nebo příhodné chvíli se na ni natlačili a jeden z dvojice začal nenápadně prohledávat obsah zavazadel, zatímco druhý sledoval okolí a kryl parťákovi záda,“ uvedl mluvčí. To se dělo hlavně při nástupu či výstupu z metra či tramvaje. 

Kriminalistům se oba muže podařilo ztotožnit, ti na písemné předvolání nereagovali. Když se jednomu z nich dovolali, poslal policistu „do patřičných mezí“. Nakonec se muže podařilo chytit v terénu přímo při činu 30. října. „Oba podezřelé kriminalisté poznali ve vlakové soupravě směřující na Florenc a zadokumentovali i pokus o okradení seniorky, když vystupovala z metra. V tomto případě k okradení použili pro tento účel upravenou bundu. Jejich zadržení pak bylo otázkou několika okamžiků,“ uvedl Rybanský.

Vyšlo najevo, že dva muži jsou v „oboru“ poměrně zkušení, kradli takto už v minulosti v Čechách i v zahraničí. „Zatímco jeden byl za majetkovou trestnou činnost odsouzen v roce 2022 k veřejně prospěšným pracím, tomu druhému za obdobnou trestnou činnost skončila podmínka v roce 2018,“ dodal mluvčí. 

Fotogalerie
9 fotografií