Stařenka se v pondělí odpoledne vydala do banky na Václavském náměstí v centru Prahy. U automatu na lístky si ovšem nevěděla rady, a tak k ní bleskurychle přiskočil pro ni neznámý muž a jal se jí pomáhat. Důvěřivá babička si nakonec nechala pomoci i s výběrem peněz, muži poděkovala a odebrala se domů.

To ovšem ještě netušila, že jeho pomoc nebude tak nezištná, jak se na první pohled zdálo. Muž-pomocník byl totiž ve skutečnosti kriminálník, který před deseti lety přepadl jinou seniorku, za což byl odsouzen na 6,5 roku za mřížemi. To ovšem nebohá žena nemohla tušit.

 

Když došla do svého domu a chtěla zavřít vstupní dveře, byla proto pořádně překvapená, když v nich spatřila právě onoho „dobrodince“ z banky. „Muž se z ní pod smyšlenou legendou snažil peníze vymámit. Tvrdil, že je pracovníkem banky a že peníze, které vybírala, jsou falešné a musí je vrátit,“ popsal policejní mluvčí Richard Hrdina.

Stařence to celé bylo podezřelé a peníze mu nechtěl dát. Muž proto přistoupil k agresivnější formě nátlaku - nákupní tašku na kolečkách jí vyškubl z ruky a začal ji prohledávat. Babička se ovšem nechtěla vzdát snadno - statečně se za svůj majetek postavila a hodlala ho bránit vlastním tělem! To však ve srovnání s o poznání mladším mužem nemělo šanci. „Útočník ji odhodil tak silně, že upadla na zem. Poté celý obsah vysypal na zem, našel peněženku a utekl pryč,“ uvedl mluvčí. Celý čin zachytily kamery v chodbě.

Video
Video se připravuje ...

Přepadení stařenky v centru Prahy, 17. října 2022. Policie České republiky

Kriminalisté hned záznamy zajistili a začali po agresorovi pátrat. „Vyhodnocením kamerových záznamů zjistili podobu podezřelého a díky městskému kamerovému systému se podařilo zmapovat útočníkovu další cestu. Ta vedla do nedalekého kasina, kde si zřejmě chtěl uloupené peníze řádně užít,“ popsal Hrdina. To už se mu ale nepovedlo - došli si tam pro něj kriminalisté a na místě ho zadrželi. Muž skončil ve vazbě, za zvlášť závažný zločin loupeže mu hrozí až deset let vězení.

Fotogalerie
8 fotografií