Po muži, který z místa útoku i se psem odešel, pátrali od čtvrtečního večera pražští policisté. O den později, kdy už byly záběry z místa zveřejněny v médiích, ho zřejmě dohnalo svědomí a přišel se sám přihlásit na policii, kde byl vyslechnut. „Během podání vysvětlení muž uvedl, že venčil psa, který se v jednu chvíli utrhl z karabiny na vodítku a zahlédl dítě. Za ním běžel s tím, že si s ním chtěl údajně hrát. Jenže dítě v tu chvíli začalo vyšilovat, křičet, vzhledem k tomu, že pes byl větší a dítě se ho pravděpodobně bálo. Na to pes reagoval tak, že na ně zaútočil,“ popsal serveru iDnes.cz kriminalista 1. oddělení pražské policie, co hledaný muž vypověděl.

Muž dále uvedl, že se hned snažil psa spolu s matkou chlapečka od nebohého dítěte odtrhnout. „To se podařilo, následně psa držel na místě a snažil se zjišťovat zdravotní stav dítěte. Vzhledem k tomu, že pes na místě dál vyvolával nervozitu všech ostatních,  se údajně proto rozhodl z místa i se psem odejít,“ popsal dále kriminalista mužovu výpověď. Chlapeček utrpěl velmi vážná poranění v oblasti hlavy a hrudníku a v umělém spánku byl převezen do motolské nemocnice.

„Nebyly s ním žádné problémy“

Muž u výslechu uvedl, že byl z celé události zaskočený a jeho přítomnost se psem na místě vyvolávala paniku. Pes byl podle něj cvičen, ovládá základní povely, nikdy s ním nebyl problém a v minulosti nikdy na nikoho nezaútočil.

Podle policejního mluvčího Jana Rybanského hledaný muž není majitelem psa, pouze ho venčil. „Majitelka psa uvedla, že do této chvíle s ním nebyly žádné problémy, navštěvují společně cvičiště. Jedná se o rasu liondog bull a je zhruba jednoho roku stár,“ popsal mluvčí.

Co se psem bude, zatím není jasné, podle kriminalisty je zatím brzy na to dělat závěry. Obviněn zatím nikdo nebyl. „Byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu těžké ublížení na zdraví z nedbalosti,“ dodal Rybanský s tím, že v případě odsouzení muži hrozí až čtyřleté vězení.