Cizinecká policie na kontrolách spolupracovala s pracovníky oblastního inspektorátu práce. Odhalené nelegální pracovníky čeká správní řízení o vyhoštění. „Policisté budou zároveň zjišťovat, jestli se zaměstnavatel těchto osob nedopustil trestného činu neoprávněné zaměstnávání cizinců,“ uvedl policejní mluvčí Jan Daněk.

Inspektoři práce loni v Česku odhalili 4583 lidí, kteří pracovali načerno. Meziročně jich bylo o 1665 víc. Výrazně se zvýšil hlavně počet nelegálně zaměstnaných cizinců ze zemí mimo EU, a to především z Ukrajiny. Nejvíc nelegálně zaměstnaných našli inspektoři právě ve stavebnictví. Inspekce uložila pokuty za 151,35 milionu korun.

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) ve výroční zprávě za loňský rok uvedla, že nelegální zaměstnávání cizinců v ČR s sebou přináší riziko vzniku organizované kriminality zaměřené jak vůči těmto zaměstnancům, tak i vůči veřejnému životu v Česku. Připomněla zároveň, že vzhledem k hospodářské konjunktuře mají firmy o pracovní síly z řad cizinců zvýšený zájem.

Video
Video se připravuje ...

Cizinecká policie při kontrolách na dvou stavbách v Praze 2 našla 48 nelegálně pracujících cizinců. Policie České republiky

Fotogalerie
7 fotografií