Cestičky k odhalení zločinu bývají mnohdy různorodé. Pražští policisté z dopravního oddělení to sami zažili v pondělí, kdy při „zběžné“ kontrole řidiče skútru odhalili hned několik deliktů. Jejich pozornost totiž zaujal řidič skútru, který jel bez předepsané ochranné helmy. „Navíc tento řidič provozoval vozidlo bez registrační značky,“ uvádí v tiskové zprávě mluvčí Policie ČR Tomáš Hulan.

„Fikaný“ úprk úspěch nepřinesl

Jakmile motocyklista policisty zpozoroval, dal se „rafinovaně“ na útěk. Namísto aby svedl s policisty honičku, odbočil však raději do nejbližšího areálu soukromé firmy. Zřejmě „v domnění, že do prostor soukromé společnosti policisté nemohou,“ uvádí Hulan. Samozřejmě se mýlil.

Policisté zjistili, že vietnamsky hovořící muž (35) má nejen tři zákazy řízení motorových vozidel, ale zároveň že řídil skútr, který byl už před osmi hodinami nahlášen coby kradený. Aby toho nebylo málo, v jeho věcech policisté nalezli i pervitin. Muž proto skončil na policejní služebně pro podezření z několika trestních činů, za které hrozí až dva roky odnětí svobody.

Nebezpečná jízda pod vlivem „trávy“

V neděli měli „dopraváci“ rovněž napilno – a opět v tom sehrály roli nejen drogy, ale i ta samá hlídka. V prostoru mezi Strahovským tunelem a Blankou zastavila řidiče, který se jim zdál podezřelý. Když hlídka řidiče podrobila testu na přítomnost drog, seznala, že je pod vlivem marihuany.

„Navíc se z kontrolovaného vozidla linul zápach odpovídající této organické sušině,“ komentuje zásah policistů Hulan. Při následné prohlídce vozidla policisté zajistili hned několik desítek marihuany. Řidič i jeho spolujezdec skončili v péči policie pro podezření z trestných činů ohrožení pod vlivem návykové látky a pro přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu. „Oběma tak hrozí v případě odsouzení trest odnětí svobody až na jeden rok.“