Rodina se 16. března večer ve svém bytě v Jabloňové ulici uložila jako obvykle ke spánku. Když se ale ráno vzbudili, nic už nebylo jako dřív. Dostatečně si totiž nezajistili vstupní dveře, čehož ihned využil nezvaný host. „V předsíni nalezl tašku, ze které odcizil peněženku s hotovostí, osobní doklady a také platební karty. Ty byly následně použity k uhrazení několika plateb  na různých místech metropole,“ popsal jeho počínání policejní mluvčí Jan Rybanský.

Muže, který se do bytu vetřel, zachytily bezpečnostní kamery - jak v panelovém domě, tak také při platbě odcizenou kartou. Svým ohavným jednáním způsobil škodu v hodnotě téměř pět tisíc korun. Případ je prošetřován pro podezření ze spáchání trestných činů porušování domovní svobody, krádež a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Nenechavci hrozí až tři roky za mřížemi.

Pokud lupiče poznáváte, nebo víte, kde by se mohl v současné době nacházet, kontaktujte bezplatnou tísňovou linku 158.

Policie v souvislosti s případem upozorňuje na skutečnost, že pachatelé takových skutků často využívají právě nedostatečného zajištění vstupních dveří - lidé je například zapomenou dovřít nebo zamčít. „V případě zabouchnutých dveří stačí pouze zatlačit na západku zámku a dveře se otevřou,“ upozorňuje Rybanský. Větinu pachatelů podle policie odradí už samotné uzamčení dveří.