Původní tříletou lhůtu tak odvolací soud o rok zkrátil. Chybí též tříletý zákaz řízení vlaků. Muž je totiž kvůli zraněním z nehody v plném invalidním důchodu. Zákaz činnosti by tak v jeho případě neměl význam.

Krotký zavinil předloni ve Kdyni na Domažlicku srážku motoráku, který řídil, s protijedoucím měřícím vozem. Jel totiž příliš rychle a nestihl včas zastavit. Při nehodě se zranilo 20 lidí.

Jel příliš rychle

U soudu tvrdil, že v osudný den, 9. září 2020, jel předpisově. Jenže podle znalců do stanice vjel příliš rychle, místo 40 km/h to bylo rychlostí 60 km/h. Po zarostlých, orosených kolejích pak projel kolem nástupiště a za výhybkou se už opět na hlavní koleji srazil s lokomotivou měřící soupravy.

„Na rychloměru jsem viděl čtyřicítku. I kdybych připustil, že jsem jel rychleji, tak pokud by bylo kolejiště v pořádku, rozhodně bych i tak bezpečně zastavil,“ uvedl Krotký s tím, že znalec možná chybně vyhodnotil rychloměr.

Pískování soud uvěřil

Strojvedoucí též popisoval, že usilovně brzdil a pískoval. To ale popřela Drážní inspekce ve své závěrečné zprávě. „Nezastavení vlaku bylo v důsledku nesprávné obsluhy brzdových zařízení a nepoužití pískovacího zařízení a tím nezajištění opětovného odvalování kol po nastalém smyku,“ stojí v závěrečné zprávě.

Krotký trval na tom, že si není vědom překročení rychlosti. Též uvedl, že mu zastavení znemožňovala rozježděná tráva na kolejích a že pískování použil. Soud mu v tom dal za pravdu. Podle výpovědí svědků se totiž od vlaku při pískování prášilo a obžaloba nedokázala, že by zařízení nepoužil.

VIDEO: Ve Kdyni se v září 2020 srazil osobní vlak s lokotraktorem táhnoucím měřící vůz.

Video
Video se připravuje ...

Ve Kdyni na nádraží se srazil osobní vlak s lokotraktorem táhnoucím měřící vůz. HZS PK

Fotogalerie
22 fotografií