Celý potlučený a jen lehce zraněný vyvázl z tragické srážky Zdeněk Klonfar (66) z Domažlic. S manželkou si vyjeli do Prahy Západním expresem. Ujeli ale jen pár kilometrů.

„Pak přišla hrozná rána. My jsme naštěstí seděli v posledním vagóně a ještě k tomu v kupé. Ti lidé, co seděli na sedačkách v otevřeném prostoru, byli na tom mnohem hůř. Náraz je vymrštil a oni letěli vzduchem dopředu,“ popsal Blesku Klonfar.

Manželka je na tom hůř

Ten se při nárazu praštil do hlavy. „Seděl jsem totiž zády po směru jízdy. Manželka seděla naproti a spadla na mě. Já mám ještě poraněnou levou nohu a žena pravou. Je na tom trochu hůř než já,“ svěřil se Klonfar.

Po srážce zůstali manželé, stejně jako jiní cestující, sedět ve vlaku. „Pak pro nás přišli hasiči a vyvedli nás ven z vagónu a po kamenitém náspu na travnatou cestu,“ řekl Klonfar. S ostatními lehce zraněnými pak skončil v místním kulturním domě.

„Podruhé jsem se narodil. Jsem z toho ještě v šoku. Měli jsme s ženou velké štěstí, že jsme z té hrůzy vyvázli jen lehce zraněni,“ dodal Klonfar.

Kamila (20) mířila za prací

Západním expresem jela do Prahy za prací i studentka žurnalistiky Kamila Plzáková (20) z Kolovče na Domažlicku. Seděla ve vagónu přímo za lokomotivou. „Přišla rána, lidé letěli ze sedaček a věci padaly dolů. Ve vagónu se objevil kouř. Já vyvázla bez zranění, ale jiné cestující náraz vymrštil se sedadel. Všude byla krev. Jeden pán měl krvavou ránu na hlavě, jiným cestujícím tekla krev z nosu. Hodně z nich bylo v šoku. Někdo otevřel dveře a my vystoupili ven,“ svěřila se Plzáková.

Barbora (17) jela s maminkou

Cestovala v Západním expresu s maminkou z Domažlic do Prahy a pak do Brna. „Seděli jsme na čtyřce ve druhém vagónu za lokomotivou. Nejdříve jsme si mysleli, že jsme narazili do něčeho menšího, ale když jsme vystoupili, zjistili jsme, že to byl jiný vlak,“ řekla Barbora Kuželková. „Seděla jsem zády ke směru jízdy a mami naproti mně. Mně se nic nestalo, ale máma se uhodila o stolek. Někdo měl naražená žebra a jedna paní roztrženou hlavu,“ dodala Kuželková.

Nepopsatelná hrůza

Někteří cestující hned po srážce začali pomáhat. Jedním z nich byl i Miroslav Jícha. „Ještě s jedním klukem jsme ze záchodu vytahovali nějakou holku. Byla tam zavřená, protože byly zohýbané plechy. Všude byla panika, rvali jsme ji tak ven,“ uvedl Jícha. „Průvodčí nás prosila, tak jsme ještě s jedním klukem proběhli vagóny, protože děti tam řvaly. No prostě hrozný," dodal Jícha.

Video
Video se připravuje ...

Miroslav přežil srážku vlaků na Domažlicku. Jedna dívka zůstala po nehodě uvězněná na záchodě. Aktu.cz

Fotogalerie
62 fotografií