Autoři výstavy předem avizují, že nejde o odbornou výstavu, ale cílem je si baroko prostě vyzkoušet. „Nejde ani tak o to sledovat barokní obrazy, malby nebo sochy, ale například ukázat dětem, proč je tento historický sloh zajímavý i dnes,“ uvedl šéf programu DEPO2015 Tomáš Fridrich.

V roli architekta Santiniho si tak budou moci v jeho pracovně například kreslit barokní architekturu a seznámí se s principy vzniku tehdejších domů. „V obrazárně si složí své obrazy. Interaktivních stanic je tam celá řada,“ řekl Fridrich.

„Tahákem bude například archifon, tedy kopie hlavního oltáře z kostela v Kladrubech. Pomocí tabletů ho mohou návštěvníci rozehrát a rozsvítit,“ popsala kurátorka výstavy Kristýna Jirátová.

Animace rozehrává i významný obraz Petra Brandla Křest Kristův. Připravené je i zábavné divadlo s barokním kvartetem. „Když si člověk stoupne za barokní nástroj, tak začne hrát. A když se sejdou čtyři lidé, tak hraje celý kvartet,“ vysvětlila Jirátová.

Na výstavě budou moci lidé vyzkoušet i barokní vůně z kláštera Kladruby a virtuálním barokem se pomocí 3D brýlí přenesou přímo do interiérů tří památek. „Cílem akce je navnadit návštěvníky, aby se rozjeli po kraji a barokní památky navštívili,“ dodala kurátorka.

Připravený lektorský program je pro děti z druhých až sedmých tříd, každý všední den jsou dva termíny. Vstup na výstavu je zdarma, akce potrvá do 19. května.

VIDEO: K barokním památkám v Plzeňském kraji patří i klášter v Plasích.

Video
Video se připravuje ...

Klášter v Plasech: Tady lékárníci vymysleli prášky na žaludek Blesk TV