Své rozhodnutí odejít z čela kraje oznámil Ivo Vondrák na začátku jednání krajského zastupitelstva. Vondrák opustil hnutí ANO, které kritizoval, v únoru. Hejtman ale po svém odchodu z hnutí doufal, že v čele kraje zůstane až do konce funkčního období. Krajské volby se konají příští rok.

Zastupitelé obratem zvolili nového hejtmana Moravskoslezského kraje. Stal se jím dosavadní náměstek pro regionální rozvoj a turistický ruch Jan Krkoška (ANO), kterého podpořilo 44 zastupitelů. Proti jich bylo pět a hlasování se zdrželo 13 zastupitelů.

Podpory Pavla nelituje

Krkoška po zvolení poděkoval Vondrákovi. Řekl, že pod jeho vedením se kraj dynamicky posunul. „Jeho práce si nesmírně vážím a tato situace je nelehká,“ uvedl Krkoška.

Ivo Vondrák si naopak posteskl, že je smutné, že 30 let po revoluci nemůže člověk říct svůj názor. Podpory Pavla ale Vondrák nikdy nelitoval. „Udělal bych to znovu, a to z toho důvodu, že jsem cítil za povinnost říct, že prostě takový člověk (Andrej Babiš) nemůže být na Hradě, takový člověk nemůže být prezidentem. Prezidentem musí být někdo, kdo skutečně má tu noblesu a má pozici někoho, kdo si stojí za svým názorem a nemění ho tak, jak je potřeba,“ uvedl Vondrák. Znovu připomněl, že od počátku poukazoval na to, že jde o jeho osobní názor, nikoli názor hnutí.

Hořká příchuť

Důvody ke své rezignaci označil za zjevné. „My jsme v podstatě byli ostrakizováni (vyloučeni), to znamená ta skupinka, která byla kolem Tomáše Macury, a ta, která je tady kolem mě. Už jsme neviděli jinou možnost než toto řešení. Je mi to líto, protože jsem se domníval, že si za ta dvě volební období můžeme na konci podat ruce s tím, že jsme udělali, co jsme mohli. Takhle to má příchuť, která skutečně je hořká a určitě nepomohla Moravskoslezskému kraji," řekl ke své rezignaci.

Vondrák nevyloučil, že tlak na jeho odchod mohl být vyvíjen i vedením hnutí ANO. „Nemám k tomu ale samozřejmě nějaký hmatatelný důkaz. Když jsem sledoval ten vývoj, jak se měnily názory, ať už to byla Ostrava, nebo potom Moravskoslezský kraj, má to akcent, že do toho někdo vstupoval,“ řekl Vondrák.

Vondrák zůstává poslancem, v následujícím období má v plánu odpočívat. „Naplánuji si teď několik týdnů na to, abych trošku vydechl a vyklusal ten tlak,“ podotkl Vondrák.

Kdo je Jan Krkoška (47)

* narodil se 13. února 1976. Je rozvedený, žije v Krnově

* od roku 2016 zastupitelem Moravskoslezského kraje, od roku 2018 je radním Krnova, v letech 2014 až 2018 byl krnovským místostarostou a v gesci měl majetek města, sociální a školský odbor a kulturu.

*Absolvoval Střední zemědělskou školu ve Městě Albrechtice. Začínal jako obchodní zástupce a působil také jako manažer či obchodní ředitel ve společnostech Ferrero, Pfizer, L'Oréal a Interchemia Praha. Manažerské pozice zastával také v firmách COO Advisers či Lázně Slatinice.

* Od roku 2015 je předsedou Rady pro cestovní ruch Euroregionu Praděd.

VIDEO: Hejtman Vondrák rezignoval na funkci ve vedení ANO. Havlíček: Budeme dál tvrdě proti vládě.

Video
Video se připravuje ...

Hejtman Vondrák rezignoval na funkci ve vedení ANO. Havlíček: Budeme dál tvrdě proti vládě 

Fotogalerie
7 fotografií