Muž, který do té doby pracoval v gastronomii, začal hlemýždě chovat před šesti lety, když od strýce dostal prvních 70 kusů. Učil se je rozmnožovat a také poprvé ochutnal šnečí maso.

„Netušil jsem, jak je vynikající,“ zmíní Pavel k tomu, co rozhodlo, že bude mít na pozemku za domem o rozloze 400 metrů čtverečních šnečí farmu. Za měsíc do ní poputují z vajíček vylíhlí hlemýždi. Od jedince jich získá 80 až 100.

Rozhodují se před pářením

„Venku se šneci až do podzimní sklizně krmí speciální rostlinou, která obsahuje vše potřebné plus vitamíny a minerály, aby měli pěkné ulity. Také jim pouštíme vodní mlhu,“ říká Pavel, který pěstuje šneka afrického, podobného našemu zahradnímu. 

Muže baví nejen vymýšlet dobroty ze šnečího masa, ale také pozorovat hlemýždí chování. „Jsou to hermafroditi, takže až před pářením se rozhodnou, jestli budou kluk nebo holka,“ popisuje Karch.

Celý akt pak podle něj může trvat i 48 hodin. „Někdy si to těsně před ním rozmyslí a jdou za jiným šnekem, a tak stále dokola,“ směje se Pavel k vlastnostem tvorů, kteří umí sprintovat až 8 metrů za hodinu. Šnek v přírodě žije zhruba 7 let, ale najdou se i desetiletí jedinci.

Tuna šneků

Pavel Karch chtěl původně prodávat živé hlemýždě. „Jenže velcí obchodníci se s vámi budou bavit až od 50 tun, my vyrobíme tunu,“ líčí. Proto začal experimentovat se šnečím masem. Jako kuchař mu přizpůsobil oblíbené recepty a svými specialitami zásobuje restaurace, hotely a vinárny.

Díky předvídavosti s vývojem koronaviru nemají teď Karchovi plné mrazáky hlemýžďů a necpou se od rána do večera jejich masem. „Loni jsem raději nasadil jen 10 procent z běžného objemu šneků,“ říká Pavel s tím, že ale letos už pojede naplno.

Umírají v mžiku

Při sklizni posbírá chovatel šneky do usíťovaných pytlíků a pět dní je 3krát denně proplachuje vodou, aby se vyprázdnili. Poté putují do boxů s teplotou 4 až 5 stupňů, kde mohou hibernovat i půl roku. „Zabíjíme je párou, jde o okamžitou smrt,“ doplní muž. S farmou mu pomáhá manželka i prarodiče.

Po usmrcení je třeba šneky s pomocí soli zbavit slizu. S výrobky si Pavel vyhraje i dva dny. Šnečí maso vaří ve vodě, pak ve vývaru se spoustou koření, a podle receptu namáčí do vína nebo přidá šunku, rajčata a směs vrací zpět do vyčištěných mušlí.

„Žádná éčka tam nenajdete,“ tvrdí Karch. Šnečí maso má stejnou výživnou hodnotu jako hovězí svíčková. Krabička s 9 kusy šnečího masa s rajčaty v ulitách přijde zhruba na 340 korun.

VIDEO: Zamilovala se do norských lesních koček. S takovými se v Česku mazlí jen ona!

Video
Video se připravuje ...

Zamilovala se do norských lesních koček. S takovými se v Česku mazlí jen ona! Karel Janeček, Blesk

Fotogalerie
13 fotografií