„Svou“ fabriku na plasty Daria vidí z Krzanowic takřka z okna svého domova. Do Chuchelné na Opavsku to má tři kilometry přes hranici. I přesto může mít s prací smůlu. Ona i další pendleři musí mít co nejdříve negativní test, jinak do práce nesmí.

„Platnost testu už je jen 14 dní místo měsíce, takže ten můj negativní z 29. června už neplatí. Takže musím mít nový. Na termín se čeká a ještě ho budu muset jet vyřizovat až do Bohumína. Kolik jich ale budu muset opakovat?,“ ptá se operátorka lisu.

Živí rodinu

Daria svou práci potřebuje, manžel jí zemřel, živí rodinu. „Práci potřebuji, pracovat chci. Už na jaře jsem si testy sama platila, abych mohla jezdit do práce. Nikde se tady nezdržuji, po práci jezdím hned domů. Ale na pendlery se zase ukazuje…“ vylíčila.

„Ty testy v Polsku jsou drahé, v přepočtu na české koruny to je 3600 korun. Jsou to zase další výdaje,“ popisuje Daria Mosler.

Nejsme druhořadí!

Co Dariu opravdu vytáčí, je nálepka „polský pendler = přenašeč koronaviru“. Poláci podle ní přitom nařízení dodržují poctivě. „U nás jsou velké pokuty za nenošení roušky při hromadných akcích, například v kostele. Je to nefér si na nás ukazovat, když vidím Čechy, jak ve velkém počtu jezdí nakupovat do polských obchodů, roušky nenosí a z nějakých opatření si nic nedělají,“ říká Daria.

První test proplatí

Mnoha Polákům testy komplikují život a nechtějí znovu podstupovat jarní problémy, kdy bez negativního testu ani nesměli překročit hranici. Po dohodě pendlerům Dariin zaměstnavatel první test od zavedení nového opatření proplatí, o těch dalších se bude jednat. V továrně na plasty pro autoprůmysl v Chuchelné pracuje zhruba 30 Poláků.

VIDEO: Adam Vojtěch o zpřísnění koronavirových opatření.

Video
Video se připravuje ...

Adam Vojtěch - tisková konference Lukáš Červený