Letní úroda medu na Opavsku je v ohrožení. Policisté tam pátrají po neznámém zloději a vandalovi, který ničí včelí úly. Pachatel poprvé ničil včelí obydlí ve Vítkově. Vloupal se tam do plechové maringotky, která sloužila jako včelín.

Potom, co vniknul do plechového včelína, vynosil pět úlů ven na mráz. Některé včely se podařilo zachránit, zbytek uhynul. Aby toho nebylo málo, zloděj si s sebou odnesl i vybavení jako včelařské rukavice, kuřák, včelařské rozpěráky i svítilnu.

Zloděj způsobil  včelaři (39) školu v desítkách tisíc korun. „Muži z Vítkovska vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 23 tisíc korun,“ informoval policejní mluvčí René Černohorský.

Obdobný případ se stal i v Kozmicích. Nedaleko fotbalové hřiště tam úmyslně poškodil pět úlů. „Poškozenému muži (71) z Hlučínska byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 18 tisíc korun,“ řekl policista Černohorský.

Policisté žádají o pomoc

„Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby nebo osob pachatelů či k důvodům jejich počínání, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158,“ dodal Černohorský.

VIDEO: Lesy hlavního města Prahy otevřely novou medárnu, je součástí dlouhodobého projektu.