Předseda senátu Okresního soudu v Novém Jičíně Jaromír Pšenica ukončil pře znalců o příčinách pádu mostu ve Studénce. V září si vyslechne závěrečné řeči a po zhodnocení výpovědí a posudků rozhodně o vině či nevině deseti obžalovaných stavbařů.

Smrt nezavinili

Pole obhájce Jiřího Matijaševiče nesedí na lavici obžalovaných všichni. „Obžalovaní či jen někteří z nich mohou za pád mostu. To, že do něj narazil vlak, ale není jejich odpovědností. Způsobili totiž jen stavební nehodu,“ uvedl obhájce a pokračoval: „Most spadl zhruba kilometr před přijíždějícím vlakem. Kdyby v úseku byla omezena rychlost, stejně jako se tomu děje běžně při opravách dálnic či silnic, tak by strojvedoucí stihl bezpečně zastavit. Z posudku je zřejmé, že by vlak stihl před troskami zastavit, kdyby jel zhruba 100 kilometrovou rychlostí.“

Důkazy ve spise

Matijaševič i další jeho kolegové do spisu v průběhu řízení přinášeli důkazy o odpovědnosti dalších osob. „Za náraz vlaku do zříceného mostu odpovídají zcela jiné osoby. Z okruhu provozovatele dráhy, investora, případně stavebního úřadu,“ dodal obhájce.

Fotogalerie
23 fotografií