„Nový dálniční úsek o délce 8,8 kilometru nahradí kapacitně již zcela nedostačující silnici II/427. Uleví hned několika obcím v regionu od dopravy a řidičům přinese nejen větší bezpečnost, ale časovou úsporu,“ uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Video
Video se připravuje ...

Tudy povede úsek dálnice D55 mezi Starým Městem a Moravským Pískem ŘSD

Ptačí oblast

Nový úsek, který povede výhradně mimo zastavěné území, bude stát téměř dvě miliardy korun. „V příštím roce zahájíme i úsek dálnice D55 Moravský Písek – Bzenec a Napajedla Babice. Od Bzence ve směru na Hodonín bude možné pokračovaní nejdříve od roku 2028,“ dodal mluvčí ŘSD Jan Studecký.

Úsek od Bzence ve směru na Strážnici a Hodonín je nejproblematičtějším na dálnici D55 (Přerov – Břeclav). Má vést ptačí oblastí a námitky proti její trase mají některé ekologické spolky. Požadovaly změnu trasy nebo několikakilometrový úsek dálnice vést tunelem. Jinak to podle nich může ohrozit pět druhů ptáků.


„Pokud stát místo jednoduchých změn územních plánů s dálnicí mimo ptačí oblast trvá na riskantní trase, pak je logické, že mu bude dlouhé roky trvat, než vyřeší především zraňování a úhyn chráněných druhů ptáků, hluk, světelný a tepelný smog a zábor biotopů,“ zdůraznil nejhlasitější kritik, předseda Děti Země Miroslav Patrik.
Fotogalerie
5 fotografií