Do Olešnice v severním cípu Blanenska vážila cestu Michaela Čejková s manželem a synem Maxmiliánem (2,5) z 50 kilometrů vzdáleného Brna. „Chtěli jsme s malým na sníh, aby se naučil lyžovat. Volba Olešnice byla jasná, jinde se nedá,“ svěřila se Michaela.

Z Brna přijeli i Surmařovi. „Člověk potřebuje s děckama na čerstvý vzduch, nedá se sedět doma,“ řekl tatínek Zdeněk. Lidé měli v areálu k dispozici občerstvovací okénko, řada ale vsadila na vlastní zásoby včetně termosek s čajem. Odpoledne už parkoviště praskalo ve švech.

Video
Video se připravuje ...

Správce Ski areálu v Olešnici František Jílek TV Blesk Zdeněk Matyáš

V Moravském krasu se drtivá většina návštěvníků pohybovala bez roušek. „Rouška? Jsme na čerstvém vzduchu a v přírodě. Vždyť je to absurdní. Připadali bychom si jako blbci,“ svěřila se paní Irena z Brna.

Manželé Schouzovi přijeli s dvěma dcerami a párkem amerických stafordšírských teriérů až z Bučovic. „Potřebovali jsme ven. A je vidět, že lidé zkrátka nechtějí sedět doma,“ řekla Lucie Schouzová.

Občerstvovací okénko chaty Macocha se téměř nezavřelo, lidé popustili uzdu svému apetitu. Tady alespoň dodržovali předepsané rozestupy. „Kontrola nošení roušek není v našich kompetencích, to je záležitost policie. My hlídáme, aby návštěvníci neparkovali, kde nemají a chovali se v přírodě zodpovědně,“ reagoval vedoucí Správy CHKO Moravský kras Dominik Franc.

Fotogalerie
10 fotografií