Největší škodu způsobila utržená střecha v Hustopečích. „Poškodila i přístřešek vedlejšího domu a dvě zaparkovaná auta. Nejvíce zásahů máme kvůli popadaným stromům a to ve všech regionech kraje,“ upřesnil mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Kvůli silnému větru je na jižní Moravě bez proudu tisíce domácností. Společnost E.ON proto vyhlásila kalamitní stav. „Ráno jsme na jižní Moravě vyhlásili kalamitní stav. Bez proudu bylo asi 17 tisíc domácností, nejvíce je jich na Blanensku - asi čtyři tisíce, další tři tisíce jsou v oblasti Brněnské přehrady,“ Martina Slavíková, mluvčí E.ON.

V terénu byli také brněnští strážníci. O velkém štěstí může mluvit majitel suzuki z Brna, že již neseděl ve svém autě. „Strom, který stál poblíž auta, se v silném větru rozlomil, probodl čelní sklo a zabodl se do sedadla přímo za volantem,“ upozornila mluvčí brněnských strážníků Tereza Kadrnožková.

VIDEO: Od soboty do pondělního rána řádil na jižní Moravě silný vítr. Silně připomínal předloňskou průtrž mračen z jihomoravské Tvarožné Lhoty.