Třítýdenní kočička měla neuvěřitelné štěstí. Parťáci u třídicí linky totiž každou uzavřenou krabici, ještě než zamíří do drtičky, prohlédnou. I tak zůstali v šoku. „V krabici se choulilo malé kotě. Našlo se na poslední chvíli,“ svěřil se František Juhas.

Co s ním dál? Jeho kolega Michal Štefánek (34) se rozhodl, že kočičku neponechá svému osudu. „Bylo mi jí líto. Zjistil jsem si, čím ji mám krmit. Pár dní byla u mě, jenže pak jsem musel odjet. Naštěstí se našel ideální domov,“ vysvětlil dělník.

Domov pro Jenifer

Jen o několik kilometrů dál v Nedakonicích totiž vedou Jarmila Zlámalíková (59) a Jaroslav Misík (63) Kočičí depozitum Flíček. Ve svém domku, který přestavěli na útočiště pro více než stovku koček, našel malý nalezenec nový domov. „Kočička dostala jméno Jenifer, prošla testy, zda není nemocná. Vypadá dobře, přibírá na váze, rozkoukává se, “ řekl Blesku Jaroslav Misík.

Z koťátka je hvězda

Jenifer, která se zatím vejde do lidské dlaně, obývá vlastní pelíšek. Její pohnutý příběh se šťastným koncem se už dostal na sociální sítě. Ve Flíčku se při návštěvách zájemců o adopci zdejších koček po malé chlupaté kuličce ptá takřka každé dítě. „Je to malý zázrak. Bez jídla a vody se mohla udusit v krabici, nebo skončit hroznou smrtí v drtičce,“ míní Jarmila Zlámalíková.

Na událost reagovala i Romana Štrynclová, výtvarnice a někdejší Miss Morava 1991, pro niž jsou kočky častým námětem jejích obrazů. „Tento příběh mě těší i netěší. Od roku 2013 spojuji své výstavy s aukcemi pro kočičí útulky. V příbězích zachráněných koček převažuje lidská lhostejnost, v tomto případě krutost. Na druhou stranu jsou naštěstí lidé jako Jarmila Zlámalíková, která kočkám pomáhá, jak nejvíc může,“ podotkla Štrynclová.

Chcete kočičkám ve Flíčku pomoci? Transparentní účet: 2200591385/2010   

Fotogalerie
12 fotografií