Brno se rozhodlo zchladit ulice, na které v těchto dnech „peče“ ostré slunce. Povrch ulic a náměstí se přehřívá, nejen historické centrum se mění v nesnesitelnou výheň. První vůz vyjel v 11 hodin.

„Zatím je naplánováno kropení v úterý 1. 8. a ve středu 2. 8., a to 3 x denně v rozmezí od 11.00 do 16.00 hodin. Kropit se budou ulice Kobližná, Jánská, Orlí, Dominikánská, Josefská, Minoritská, Zámečnická, Rašínova, dále náměstí Svobody a Dominikánské náměstí,“ informovala za městskou část Brno-střed Kateřina Dobešová. Pokud vysoké teploty vydrží, kropení ulic bude probíhat i v následujících dnech.

Řada Brňanů se nad kropením ulic pousmála. „Myslíte si, že to pomůže? Těžko, jen bude ještě větší vlhko. Stejně se to hned vypařuje,“ nechal se slyšet Petr (23). Některé kolemjdoucí počin města překvapil. Třeba Ingrid (47) žijící dlouhodobě v Hamburku. „Tohle jsem ještě neviděla. Pomáhá to? Měli by spíše kropit lidi, to by se mi líbilo víc,“ mínila s úsměvem. 

Před 15. hodinou naměřily stanice brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu v Žabovřeskách a Tuřanech teplotu vzduchu 34,9 respektive 34,2 stupně Celsia. „Ke kulminaci teplot dojde mezi 16 až 17. hodinou,“ sdělila meteoroložka Ivana Záluská. Předpovídaných 38 stupňů Celsia se nakonec v Brně nenaplnilo.

Australanka v Brně: Pro nás běžná teplota

V centru Brna mezitím dováděly především děti ve fontánách. U Janáčkova divadla Blesk objevil Astralanku Kim Johnsonovou se syny Rockym a Charleym. „Kdepak vedra. Tahle teplota je u nás běžná,“ usmívala se sympatická cizinka, zatímco její potomci dováděli ve vodě.

Dívky, které se představily jako Pája a Mana, se společně s kamarádem Rosim občerstvily u pítka na náměstí Svobody. „Je to pařák, ale my to přežijeme. A večer to zapijeme pivem,“ dušovala se Pája.

V zoo měli pohotovost

Ochlazování si užívala také zvířata v brněnské zoo. „Přistoupili jsme například k rosení papoušků, sprchu si dopřávají naši tapíři,“ uvedla kurátorka savců Dorota Gremlicová. Lachtani zase k jídlu dostávají mražené ryby. Akvaristi musejí chladit akvária, aby nevzrostla teplota vody, kvůli níž by mohly uhynout ryby. Ve vedru se necítí dobře například i severské druhy zvířat jako sobi, losi či lední medvědi.

Řidičům se snažit vyjít vstříc brněnský dopravní podnik. „Dostávají také iontové nápoje a k uniformě si mohou nafasovat sluneční brýle, čepice či sukně,“ sdělila mluvčí Barbora Lukšová. Za každý tropický den ve službě také dostanou příplatek 50 korun.

Na středu ohlásili meteorologové „mírné“ ochlazení. Na jižní Moravě by se denní teploty mohly vyšplhat ke 34 stupňům Celsia. Vyloučeny nejsou ani bouřky a přeháňky.

Fotogalerie
8 fotografií