Vysoké učení technické v Brně přichází s novou kampaní. Tentokrát se zaměřuje na dívky. V sérii videí promlouvají samy studentky i například ředitelka českého Googlu. Vše shrnuje VUT na webu technickyvzato.cz. Kluci z VUT prohlašují: „Takže na férovku. Nebudeme vás otravovat, nebudeme vám čumět na zadek a nebudeme o vás vykládat debilní vtipy. Ale smiřte se s tím, že od vás budeme opisovat, budeme potřebovat pomoct, pokecat u piva a pařit deskovky.“ 

Hlavní video s názvem Sem patřím vtipně popírá stereotypy holek. Cílí především na středoškolačky. Hlavní otázka zní – „Co byste jako by chtěly dělat?" Ostříhat vlasy barbínám, zapálit stromeček, nevykládat si furt o pocitech. „A hlavně, nevšímat si řečí, že se na něco nehodím a jít si za svým.“ Holky na techniku totiž patří. 

Na technických univerzitách pracuje méně než deset procent žen, ve státech západní Evropy je toto číslo větší. Proč je studentek tak málo? Jsou tu dva hlavní důvody. Za prvé se dívky obávají matematiky a fyziky, i když jsou jejich obavy často zbytečné. Druhým problémem je obava z ryze mužského prostředí. Tento faktor jde ale samozřejmě ovlivnit. „Úkolem projektu Technicky vzato je dodat dívkám sebevědomí. Motivovat talentované studentky, aby zvažovaly podat si přihlášku na techniku,“ říká Lucie Hudcová, jedn ze spoluautorek výzkumné studie, kterou vypracovalo Centrum SIX na VUT v Brně.

Video
Video se připravuje ...

Video VUT: Sem patřím VUT

Fotogalerie
6 fotografií