„Nový přítel mi sliboval šťastný rodinný život. Strašně jsem mu věřila,“ svěřila se zlomená žena u soudu v Brně, který má neuvěřitelnou zpronevěru na stole. Jenže ze slibů vždy sešlo. Údajný Američan David stále odkládal osobní setkání, zato potřeboval další a další peníze. Třeba na koupi společného domu či letenek. Zamilovaná žena vystavovala další a další platební příkazy, které její nadřízení bez sebemenšího podezření podepisovali.

„Milionové částky fingovala coby platby za zboží od dodavatelů, zálohy na sociální a zdravotní pojištění zaměstnanců,“ uvedl státní zástupce Tomáš Malík. Z Walteru putovaly miliony na účet Niederlové a její matky. A odtud rovnou na účty milence do Velké Británie a do Thajska.

 „Při pololetní účetní uzávěrce ve firmě jsem byla strachy bez sebe. Ale neprasklo to,“ řekla u soudu Niederlová.

Do roka a do dne spadla klec

Jenže podezřelé platby na stále stejné účty se vršily, což neušlo pozornosti podřízených účetních. Loni v listopadu spadla klec. Z milence na netu se vyklubal celosvětový podvodník, Niederlové se zhroutil svět. Více než 100 milionů zmizelo v nenávratnu, přitom účetní z nich neviděla ani korunu. Hrozí jí až 10 let za mřížemi. Soudce Michael Vrtek už oznámil, že rozsudek vynese v pondělí 12. prosince.

Co také zaznělo u soudu

David pořád říkal, že peníze vrátíme na firemní účet do posledního halíře. Pak spolu začneme šťastně žít v našem domě, cestovat po světě. A já mu věřila!

Dana Niederlová, obžalovaná

Je to stěží uvěřitelný případ. Paní obžalovanou za celou tu dobu ani na chvíli nenapadlo, že má před sebou podvodníka, nejspíš člena organizované skupiny. Peníze bohužel zmizely v zahraničí, totožnost onoho muže je neznámá.

Tomáš Malík, státní zástupce

Hlavní účetní u nás pracovala čtyři roky, byla velmi dobře hodnocena. Platební příkazy jsem kontroloval po formální stránce, zda je vše správně vyplněno. O tom, že šlo o podvod takového rozsahu, jsem neměl sebemenší povědomí.

Petr Syrovátka, bývalý ekonomický ředitel firmy Walter 

Přišel pan Syrovátka s tím, že zjistili odklon plateb z firmy a že jejich příjemcem je naše účetní. Okamžitě jsme zadali interní audit a kontaktovali policii a firemní centrálu v Hamburku.

Franz Dettling, generální ředitel firmy Walter Kuřim