Krajské předsednictvo a krajský klub zastupitelů ANO ve středu na společném setkání dalo přednost v jednání o koalici ČSSD před KDU-ČSL, se kterou ANO jako vítěz voleb také jednalo. Podle Malé je však s ČSSD větší programový průnik. Malá uvedla, že k rozhodnutí přiklonit se k ČSSD přispěla jednání v předchozích dnech. „Teď půjde o to najít programové shody a rozdělení gescí,“ řekla. V opozici tak skončí KDU-ČSL, KSČM, ODS, SPD a SPO a Zelení a Piráti.

ANO projevilo zájem o rozpočet, financování, majetek, investice a chod regionálního rozvoje. Hnutí Andreje Babiše nejprve jednalo o koalici s KDU-ČSL, ale k dohodě ani po několika jednáních nedospěly. Jedním z důvodů mohla být snaha KDU-ČSL získat funkci hejtmana. ANO proto začalo jednat i s ČSSD. I když KDU-ČSL v úterý od snahy o post hejtmana upustila, ANO dalo přednost ČSSD, přestože se před volbami silně vymezilo vůči jejímu lídrovi a hejtmanovi Michalu Haškovi.

Podmínka: Pro bývalého hejtmana ani korunu

Podle Malé je podmínkou koaliční spolupráce, že Hašek nebude mít žádnou placenou funkci. Hejtman už dříve prohlásil, že chce ČSSD uvolnit ruce v jednání o koalici a žádnou funkci nepožaduje. Jako neplacený koaliční zastupitel je pro ANO přijatelný.

Volby v kraji vyhrálo ANO s 15 mandáty z 65 před KDU-ČSL a ČSSD, které mají shodně po 11. KSČM jich má sedm, ODS šest, TOP 09 s Žít Brno, Starostové pro Jižní Moravu a SPD s SPO mají shodně po čtyřech. Zbylé tři získali Zelení a Piráti.

Podívejte se, co v předvolební debatě Blesku říkal hejtman Michal Hašek o lhaní a falešné mluvčí:

Video
Video se připravuje ...

Hejtman Hašek o lhaní a své falešné mluvčí, kterou prošetří protikorupční policie. Blesk TV

Připomeňte si celou debatu z Jihomoravského kraje:

Video
Video se připravuje ...

Záznam debaty lídrů z Brna: O pančování vína, přesunu nádraží a falešné mluvčí kraje Blesk.cz

Fotogalerie
11 fotografií