Zbrusu nové i historické kousky. Přehlídka barevných flašinetů různých výrobců i stáří stejně jako jejich majitele z evropských zemí můžete potkat v historickém centru ještě dnes od 14 do 17 hodin.

Letošní setkání připomíná pouliční kabaret. Flašinety jsou sice podstatou celé události, k nim ale neodmyslitelně patřily i další atrakce. Letos chodci v centru Brna uvidí například živé hady, bleší cirkus, žonglérské umění, drobná loutková vystoupení, marionety a další.  

Video
Video se připravuje ...

Flašinetáři nejen hrají, ale i krásně zpívají, předvádí loutkové divadlo a nebo žonglují. BLESK: Jolana Halalová

„Chodcům v Brně nabídneme mimo jiné slovenského medvěda na laně a jednominutovou školu žonglování,“ slibuje Martin Ryba z Panoptika Maxe Fische. Sami flašinetáři hrají vlastní malá loutková představení, zpívají, baví se s dětmi. Žonglér, kejklíř Yufi vytvoří krátká představení přímo na hudbu daného flašinetu. Jak sám říká: „Žonglování je pohyb, pohyb je život, žonglování může být způsob života.“ 

Flašinetáři se do Brna sjeli z různých koutů Evropy, například z Německa, Francie, Polska, Slovinska a Slovenska a také Čech a Moravy. V úterý úderem 16. hodiny začne happening, kdy si příchozí budou moci nejen poslechnout produkci, ale i zatančit a zazpívat si. 

Jak flašinet funguje?

Existují prý minimálně tři mechaniky. Jedna má pásku na válečku ukrytém ve skříňce flašinetu, kde kladívko vytlouká tóny do píšťal. Další způsob používá stlačený vzduch, který přes dírky fouká přímo do píšťal. Třetí způsob představili francouzští flašinetáři, a sice kartonové pásky, které nenajdeme uvnitř, ale vně flašinetu. Obecně jsou všechny flašinety, podobně jako většina hudebních nástrojů, náchylné na vlhkost.

Nechyběly ani nové nástroje. „Písničky razím samozřejmě podle not. Teď už mám svůj děrovač, ale dá se samozřejmě i koupit. Kamarád má dokonce elektronickou děrovačku. Naděrovat si můžete vlastně jakoukoli písničku, klidně i ty moderní zpěváky,“ říká Petr Ladra z Kutné Hory, který přijel s vlastním flašinetem starým teprve rok.

Modrý flašinet z Čech využívá první zmiňovaný způsob mechaniky. Mistr vysvětluje, že při výrobě rozhoduje i výběr papíru. „Klasický papír sice vydrží, ale musíte ho hlídat, aby se nepoškodil. Já používám papír z plotru. Používal jsem papír z faxu, ale ten je moc tenký. Ten můj je plastový, sedí mi pevnost i síla toho papíru,“ vysvětluje Ladra.  

 

Závěr brněnského a vlastně celorepublikového setkání flašinetářů vyvrcholí slavnostním koncertem v Červeném kostele na Komenského náměstí od 19 hodin. Jeho výtěžek věnují účastníci a TMB v plné výši ve prospěch centra podpory lidí s autismem a jejich blízkých – Paspoint, z.ú. 

Fotogalerie
17 fotografií