Výstavu orchidejí Mendelova univerzita pořádá zhruba jednou za pět let. Tu poslední mohli návštěvníci vidět v roce 2011. Výstavu vždy doplňují zajímavé technické prvky a živé exponáty. Letos, po třinácti letech, ve skleníku najdeme i motýly!

Orchidejí je na světě kolem třiceti tisíc různých druhů. Z některých přechází zrak, jiné by člověk lehce přehlédl. V úvodu výstavy čteme: „Pro zajímavost uveďme, že mezi orchideje patří i vanilka, kterou každý dobře zná minimálně díky vanilkovým rohlíčkům. Její květy nejsou tak nápadné jako u ostatních druhů.“ V Brně jich najdeme přibližně 5500, z toho 2000 přírodních druhů a 3500 kříženců vytvořených člověkem. Tato sbírka se řadí mezi jednu z největších ve střední Evropě.

Která květina je ta nejvzácnější? Je těžké posoudit, která z orchidejí má nejvyšší hodnotu, ta je totiž relativní. Jedinečnost výstavy tkví v ucelenosti. Tým Mendelovy univerzity se pěstování orchidejí věnuje desítky let. Orchideje z Brna tak zná celý svět. V Evropě snad nenajdeme pěstitele, který by neznal botanickou zahradu Mendelovy univerzity.

Letos nad barevnými květy poletují motýli! Ve skleníku jich najdeme přes sto a líhnou se další. Často na návštěvnících »přistanou«, sedí na tričku, čepici, rukách… Kukly pocházejí z anglického Stratfordu, odkud je pro výstavy univerzita vozí už desetiletí. Kukly přijdou v polystyrenové krabičce. Nejdříve se očistí od vaty a poté je dendrolog Michal Pavlík lepí na dřevěné lišty do líhně. „Každý den tu létá kolem stovky motýlů, zhruba asi patnácti různých druhů,“ říká Pavlík.

Aby se z kukly vylíhnul motýl, potřebuje teplotu kolem 30 °C a vysokou vlhkost. Někteří z nich jsou ale rychlejší. Jeden z motýlů se vylíhl už během rozhovoru Blesku s pracovníky zahrady! Motýl se vylíhne během několika málo vteřin. Pak musí napumpovat hemolymfu (tekutinu jemu od přírody danou) do pomačkaných křídel. Proto často někde visí, dokud křídla nezískají potřebnou pevnost. Většina motýlů se ale vyklube až v líhni. Poté je dendrolog Pavlík vypouští do skleníku, kde poletují. „Momentálně mám na starosti motýly ve skleníku, kteří se tu líhnou, aby potěšili oko našich návštěvníků a doplnili tak ucelený obraz přírody spolu s orchidejemi, které tu nabízíme k nahlédnutí,“ doplňuje.

Fotogalerie
94 fotografií