Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Filmoví detektivové vs. skutečnost: Arazimovi vyměnili jméno i příjmení, Vacátko byl Vaňásek

/
  • Jak to bylo se slavnými detektivy ve skutečnosti?
    26. ledna 2017 ● 06:20

    Svět zločinu, charismatických vyšetřujících, lží, bezpočtu napínavých zápletek i překvapivých rozuzlení. To vše nabízí výstava Slavní detektivové na stopě zločinu v Letohrádku Mitrovských v Brně.

  • 1.

    Na co se můžete těšit

    K vidění jsou nejslavnější, fiktivní i skuteční, vyšetřovatelé a detektivové. Na výstavě nechybí noblesní Sherlock Holmes spisovatele sira Artura Conana Doyla (†71), šarmantní Hercule Poirot z pera hvězdy detektivního žánru Agathy Christie (†85) či Profesionálové Bodie a Doyle.

    Z českých jsou zastoupeni třeba pražský rada Vacátko a četník Arazím. Plno kostýmů je originálních. „V České televizi jsme například dohledali ošacení, které na sobě nosili hlavní postavy Hříšných lidí města pražského. S mnoha jinými nám vypomohla sběratelka Vlaďka Dobiášová, která vlastní na tisíce různých kostýmů i doplňků z celého světa,“ říká autor výstavy Petr Lukas.

    Kde? Letohrádek Mitrovských v Brně

    Kdy? Do 19. března, středa až neděle 10:00 až 16:00

    Za kolik? 80 Kč dospělí, 60 Kč snížené, 45 Kč děti

    Záběr ze seriálu Hříšní lidé města pražského
    Autor: Petr Podroužek, ara

  • 2.

    Karel Arazím: Četnické humoresky

    Seriál ukazuje případy příslušníků brněnské četnické pátrací stanice za první republiky. Tři série pod režijním vedením Antonína Moskalyka (†75) a jeho dcery Pavlíny (57) vznikly v letech 1997 až 2007. Karla Arazíma hrál Tomáš Töpfer(66).

    ...A REALITA

    Skutečný Arazim (†76) se psal s krátkým »i« a jmenoval se Josef, nebyl v ruských, ale italských legiích a nesloužil na pátračce v Brně, ale postupně v Nových Hradech u Vysokého Mýta, Poličce a Hradci Králové. Za protektorátu zachránil mnoho lidí před zatčením gestapem.

    V tomto kostýmu Töpfer hrál.
    Autor: Petr Podroužek, ara

  • 3.

    Rada Vacátko: Hříšní lidé města pražského

    Seriál na motivy povídek Jiřího Marka, který zachytil práci tehdejší kriminálky. Natočen byl v roce 1968 a má třináct dílů. Detektivové Josefa Bláha (†70, Brůžek), František Filipovský (†86, Mrázek) a Josef Vinklář (†76, Bouše) ze »čtyřky« řeší pod vedením policejního rady Vacátka v podání Jaroslava Marvana (†73) mordy v Praze a okolí.

    ...A REALITA

    Předlohou pro radu Vacátka byl vrchní rada Josef Vaňásek (†60), který měl v pravomoci veřejnou bezpečnost, mravnostní policii, policejní věznice, ztráty a nálezy a všeobecnou kriminální ústřednu.

    Oblek rady Vacátka, detektiva Boušeho a dva obleky Brůžka
    Autor: Petr Podroužek, ara

     

  • 4.

    Bodie a Doyle: Profesionálové

    Bodie (Lewis Collins,†67) a Doyle (Martin Shaw, 72) mají odvahu, šarm a srdce na pravém místě. Pro ránu pěstí sice nejdou daleko, ale svoji práci dělají vždy na sto procent, jsou sebejistí, schopní, vtipní, a stojí si za svým v každé situaci.

    Kostýmy seriálových profesionálů
    Autor: Petr Podroužek, ara

  • 5.

    Hercule Poirot

    Britská spisovatelka Agatha Christie vytvořila postavu penzionovaného policejního důstojníka známého svým šarmem, pěstovaným knírkem, pořádkumilovností i pečlivostí. Jedním z nejznámějších představitelů je herec David Suchet (72).

    Kabát Hercule Poirota
    Autor: Petr Podroužek, ara

  • 6.

    Slečna Marplová

    Kostým slečny Jane Marplové, která vystupuje ve dvanácti detektivních románech Agathy Christie. Jednou z jejích představitelek byla herečka Geraldine McEwanová (†82).

    Agatha Mary Clarissa lady Mallowanová rozená Millerová, známá jako Agatha Christie (†85), je světově nejznámější spisovatelka všech dob. V počtu prodaných knih ji předstihuje jen William Shakespeare. Jejích knih se prodalo již přes dvě miliardy výtisků v angličtině a miliarda v dalších 103 jazycích.

    Kostým Jane Marplové
    Autor: Petr Podroužek, ara

  • 7.

    Brýle režiséra

    Pouzdro a brýle Jiřího Sequense st. (†85), režiséra seriálů Hříšní lidé města pražského, Hříšní lidé města brněnského, Třicet případů majora Zemana a dalších filmů. A scénář jednoho z dílů seriálu Hříšní lidé města pražského – Turecká náušnice.

    V této košili hrál jednoho z nejslavnějších televizních detektivů, komisaře Moulina, herec Yves Rénier (74). Zajímavostí je, že natočil 75 epizod a vedle hlavní role některé sám režíroval, psal scénáře a produkoval.

    Malí i velcí návštěvníci si mohou vyzkoušet řadu kriminalistických metod. Autor výstavy Petr Lukas ukazuje sestavování portrétu hledané osoby podle vnějších znaků.

    Malí i velcí návštěvníci si mohou vyzkoušet řadu kriminalistických metod. Autor výstavy Petr Lukas ukazuje sestavování portrétu hledané osoby podle vnějších znaků.
    Autor: Petr Podroužek, ara

    Fotogalerie
    20 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy