V souvislosti s odpalováním pyrotechniky meteorologové sledují především koncentraci prachových částic PM10 a jemných prachových částic PM2,5. U ostatních látek s platným imisním limitem, které se na stanicích monitorují, se výraznější nárůst neočekával.

„Naopak jiné látky, jejichž koncentrace odpalování pyrotechniky do ovzduší vylučuje, nemají v zákoně imisní limit stanoven a na stanicích se rutinně neměří," upozornil na blogu brněnských meteorologů Jáchym Brzezina. Jde podle něj například o draslík, síru, baryum či stroncium.

Nejhůře u Dětské nemocnice

Hodnotu imisního limitu pro průměrnou 24hodinovou koncentraci částic PM10 v této souvislosti podle meteorologa překročily 1. ledna čtyři místa v ČR. Šlo o stanice Brno-Dětská nemocnice, Olomouc-Hejčín, Zlín a Zlín-ZŠ Kvítková. V případě prachových částic PM10 byla situace z celé ČR nejhorší právě na stanici Brno-Dětská nemocnice. Ta leží blízko centra města a zároveň je mírně vyvýšená.

„Právě to je pravděpodobnou příčinou faktu, že zde bývá vliv odpalování velmi výrazný, protože se sem při konkrétním směru větru dostává kouřová vlečka z pyrotechniky odpalované v centru a také blízkém okolí stanice," uvedl Brzezina.

Naopak v Praze byly koncentrace prachových částic i jejich zvýšení kolem půlnoci na nejnižších hodnotách minimálně za posledních deset let.

Na kvalitu ovzduší mají vedle samotných znečišťujících látek vliv i další faktory. Tím nejzásadnějším jsou meteorologické podmínky. Velmi nízké teploty vedou k vysoké intenzitě vytápění a znamenají vyšší emise znečišťujících látek. Významný vliv má také rychlost a směr větru.

VIDEO: Ohňostroje nad centrem Brna v roce 2019.

Fotogalerie
8 fotografií