Zastupitelé Jihomoravského kraje dnes schválili záměr prodat pozemky, na kterých chce vybudovat čínská společnost Risesun lázeňský komplex za více než miliardu.

Vlastníkem pozemků je společnost Thermal Pasohlávky, kterou před lety založil kraj a obec Pasohlávky pro vybudování potřebné infrastruktury pro lázně. Společnost, jejíž zástupci jednají i s čínskou stranou, by peníze z prodeje mohla použít na své závazky a investice. Zastupitelstvo Pasohlávek už záměr prodeje schválilo.

Společný podnik by byl náročný

Kraj měl možnost vytvořit společný podnik s čínskou firmou Risesun a vybudovat lázně, nebo pozemky prodat potenciálnímu investorovi. „Je to pro kraj méně administrativně i časově náročné než založit společný podnik se soukromým investorem,“ uvedl hejtman Bohumil Šimek (ANO).

Podobně na zastupitelstvu promluvila i starostka Pasohlávek Martina Dominová, podle které není založení společného podniku cestou pro obec.

Kupující bude muset garantovat vybudování a provoz lázeňského resortu v souladu s platným územním plánem, zpracovanou územní studií a předloženým projektovým záměrem. Navržené podmínky musejí případní zájemci včetně společnosti Risesun respektovat. Čínská společnost má zájem o odkup pozemků i následnou výstavbu lázní.

Fotogalerie
9 fotografií