„Jde o památkově chráněný objekt, jednáme s památkáři, ale bude to na dlouho. Přestavba začne, jakmile bude hotový projekt a projde to schvalovacím procesem, je tam asi 60 dotčených orgánů,“ uvedl společnost e-Finance Miroslav Pala.

Na zámku jsou nyní především bývalé učebny a kanceláře. Místo nich by měly vzniknout pokoje pro hosty s celkovou kapacitou do 150 lůžek, konferenční místnosti a relaxační část. „Určitě tam budou sauny, nějaké bazénky, také venkovní jezírko. Počítáme i s multifunkčním sportovištěm, například pro tenis nebo volejbal,“ uvedl Pala.

Firma už opravila předzámčí, kde v létě otevřela turistickou ubytovnu s kapacitou 35 lůžek. Podle Paly funguje velmi dobře, společnost se proto rozhodla, že ji nechá otevřenou celoročně.

Račický zámek kraj nabízel k prodeji třikrát, firma ho letos koupila za 27,2 milionu korun. Areál dříve sloužil jako speciální odborné učiliště a dětský domov. Naposledy tam byla výuka v letech 2014 až 2015. Od té doby je areál nevyužívaný a odbor školství krajského úřadu ho označil za nepotřebný.

Původně gotický hrad byl na sklonku 16. století přestavěn na renesanční zámek, o století později získal podobu empírového sídla. Před druhou světovou válkou se zámek stal sídlem generálního štábu Československé armády, později ho vlastnil i národní podnik Oděvní průmysl v Prostějově, který ho využíval jako rekreační středisko pro své zaměstnance.

VIDEO: Otevření nové prohlídkové trasy na zámku Hluboká.