„Do sklenic narovnáme svisle okurky, proložíme čerstvým koprem, kolečky mrkve a cibule, přidáme čtyři bobkové listy, deset kuliček nového koření, čtyři hřebíčky, deset kuliček černého pepře, půl lžičky hořčičného semínka a plátek křenu,“ odtajnila starý rodiný recept.
Slovácké ženy si recepty často vyměňovaly. Kromě klasiky zkoušely a dodnes zkoušejí různé speciality, občas – podobně jako alchymisté – vymýšlejí vlastní kombinace chutí. Ďábelská varianta nakládaček oblíbená u chlapů třeba spočívá v přidání tří feferonek a čtyř dalších koleček křenu.
Místo koření použije Viera Nováčková občas na zpestření zvláštní okurkový macerát, který se dá koupit jen v bzeneckých konzervárnách.
Zavařuje vždy 15 minut při teplotě 75 °C, převážně do sklenic 0,7 l. Na 5 kg menších okurek je potřeba asi 12 sklenic a 3,5 l nálevu. Nálev naleje asi centimetr pod hrdlo lahve, zavíčkuje a steriluje. „Sklenice šroubuji ne úplně pevně! Víčka dotáhnu až po sterilizaci,“ radí Nováčková.
Tip na nálev ze Slovácka:
Sladkokyselý nálev: 3,5 l vody, 15 dkg soli, 25 dkg cukru a 20 tablet umělého sladidla (sacharinu, stévie). Povaříte, přidáte 1 l octa a necháte vychladnout. Méně známou je varianta konzervace okurek za studena. K základnímu nálevu se přidá kávová lžička salicylu nebo kyseliny benzoové. „Nálev uvaříme, necháme vychladnout a nalejeme na okurky. Nesterilizujeme, sklenice pouze převážeme celofánem a dáme do chladna,“ radí paní Nováčková.