„Střety se zvěří se objevují celoročně, ovšem vyšší počet jich bývá zejména na podzim a v zimě v období snížené viditelnosti. Nejvíce nehod evidujeme v brzkých ranních hodinách. Jedná se nejčastěji o zajíce, srnčí zvěř, bažanty či divoká prasata,“ uvedla policejní mluvčí Andrea Cejnková..

Zvlášť nebezpečné mohou být nehody se zvěří na dálnici. V úterý ráno potkala na D2 nepříjemnost šoféra osobáku, kterému se do cesty připletl bažant. Střet se obešel bez zranění řidiče.

„Řidičům doporučujeme jezdit zejména v lesních a polních úsecích přiměřenou rychlostí, aby stihli zareagovat a zabránit možnému střetu. Pokud již zvěř na vozovce uvidíte, ztlumte dálková světla na potkávací a berte v potaz, že zejména srnčí zvěř chodí ve skupinách a lze tedy očekávat, že se mohou objevit další zvířata,“ upozornila policistka.

Video
Video se připravuje ...

VIDEO: Řidič na jižní Moravě jen o fous minul srnu Policie ČR

Po střetu volejte policii nebo myslivce

V případě nehody musí řidič zapnout výstražná světla a označit místo varovným trojúhelníkem. Nehodu je třeba nahlásit buď policii, nebo mysliveckému sdružení v dané honitbě, které se postará o zraněné či usmrcené zvíře.