Václav P. převážel v roce 2000 z Makedonie náklad paprik, řečtí celníci ale uvnitř kamionu mezi zeleninou našli ukrytých přes 16 tisíc kartonů cigaret. Čecha, který nikdy nepřiznal vinu, poslal soud za pašování na 3 roky do vězení, odseděl si 14 měsíců.

Nejsem žádný pašerák

S pašováním cigaret nemám nic společného. V červenci 2000 jsem dostal od svého zaměstnavatele, firmy Megatrans, příkaz, abych zajel a nechal naložit náklad paprik v jiném expedičním centru než v předchozích případech. U soudu vypověděl jeden z celníků, že cigarety byly v prostorách nákladového prostoru ukryty tak profesionálním způsobem, že je nemohl nikdo běžnou kontrolou odhalit," svěřil se řidič Blesk.cz. Náklad odhalili celníci na udání.

Jenže 10 let poté, co opustil řecké vězení, za ním dorazil do Česka další zničující rozsudek – musí uhradit celní dluh 25 milionů korun. S naskakujícími úroky má v současnosti zaplatit už téměř 44 milionů!

Druhý řidič bez trestu

„Klient vinu popírá, zůstal jako jediný potrestaný. Jeho kolega, který se s ním střídal v řízení, vyvázl bez trestu. Firma, pro kterou pracoval, v mezidobí zanikla. Náklad expedoval na rozdíl od jiných převozů jiný makedonský vývozce. Proč, to nikdo dodnes neobjasnil,“ řekl pro Blesk.cz advokát Vilém Fránek.

Postup řeckých celních orgánů lze označit za likvidační. Václav, otec tří dětí,  nemá naději na oddlužení ani konkurs, je nemajetný. Ačkoliv je Řecko členskou zemi Evropské unie, kolem verdiktů soudní mašinérie, která Čecha "semlela", nechybí řada absurdit.

„Celní výměr se opíral o legislativu, která byla přijata později, než se celá událost přihodila. Kromě toho nelze celní dluh přenést na zaměstnance,“ upozornil Fránek.

Odvolání zamítli, bylo písemné

Odvolání proti rozsudku bylo zamítnuto s tím, že u řeckého soudu je nelze podat písemně. O tom se však Fránek a jeho klient dozvěděli až s odstupem několika let! „Musí ho podat řecký advokát místně příslušný a doručit na podatelnu. Jinak není odvolání účinné,“ popsal tamní právní zvyklosti český advokát. Odvolání přitom mířilo na tři místa - řecký celní úřad, příslušný správní soud a přes řeckou ambasádu v Česku.

Video
Video se připravuje ...

Advokát Vilém Fránek k případu českého řidiče TV Blesk Zdeněk Matyáš

Kvůli chybějící dohodě mezi českou a řeckou advokátní komorou zjišťoval blanenský právník doslova za pochodu, jak justiční systém v Řecku funguje. Obžalovaný si musí najmout řeckého advokáta, ale podle místní příslušnosti. „Advokát musí mít nejen řeckou licenci, ale musí být územně příslušný k místu soudu. Nemůžete si třeba najmout advokáta z Athén," popsal advokát. 

Samostatnou kapitolou jsou poplatky. Jen překlad jediného listu rozsudku přišel na 900 korun. Honorář za najmutí tamního advokáta se pohybuje kolem dvou tisíc eur (52 tisíc korun).

Splácí, ale dluh dál roste

Řidič, který nadále jezdí po Evropě s kamionem, splácí každý měsíc téměř deset tisíc korun. „Bohužel zároveň mu naskakuje každý měsíc sto tisíc korun coby úrok z dlužné částky. Je to začarovaný kruh,“ míní advokát Vilém Fránek. Peníze pro Řeky formou srážek z řidičova platu vymáhá česká celní správa na základě zákona o mezinárodní pomoci při vymáhání některých finančních pohledávek.

„Příslušný úřad příslušného státu zajistí výkon exekuce, avšak nemá právo zkoumat vlastní podstatu věci. To vše je v gesci státu, s nímž Česká republika uzavřela mezinárodní dohodu, nebo jiný členský stát, kterému nastala újma,“ konstatovala Martina Kaňková, mluvčí Generálního ředitelství cel.

Ombudsman nepomohl

Nešťastník se obrátil i na úřad veřejného ochránce práv. Případ studoval zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček, který konstatoval, že postup celních orgánů při zahájení exekuce vůči řidiči není nezákonný.

„Vážený pane doktore, rozumím Vaší snaze pomoci člověku, kterého tíží dluhy na základě rozhodnutí soudu cizího státu, které považujete za nezákonné, neboť Váš klient neměl být řádně zastoupen a nerozuměl jazyku řízení. K přezkumu toho rozhodnutí Vám však nemohu z titulu své funkce pomoci jinak než obecnou radou,“ sdělil Křeček právnímu zástupci řidiče.

Zkoušíme všechno možné

Podle Fránka český stát nevyvinul dostatečně úsilí při hájení práv svého občana, který byl navíc potrestán dvakrát. Nejprve vězením a s velkým časovým odstupem i rozsudkem o úhradě obří částky celního dluhu. „Je v bezvýchodné situaci. Ale i tak zkoušíme všechno možné. Třeba by se mohlo angažovat ministerstvo spravedlnosti a zahraničí,“ nechce advokát hodit flintu do žita.

Časová osa případu

* červenec 2000 – převoz nákladu paprik z Makedonie do Řecka, nález 16 350 kartonů cigaret

* 2001 – po odsouzení ke 3 letům vězení je řidič Václav P. po 14 měsících propuštěn. Zbylí účastníci řízení včetně jeho zaměstnavatele vyvázli bez trestu

* 2010 – neveřejné řízení, rozsudek řeckého soudu o povinnosti úhrady celního dluhu

* leden 2011 - řecké celní orgány informovaly o soudním nálezu a vydaly vyměřovací výnos o úhradě celního dluhu 25 milionů korun

* listopad 2011 – vyrozumění o verdiktu a překlad rozsudku

* 2012 - Václav P. podal odvolání, které řecký odvolací soud pro formální vady nepřijal

* duben 2014 – český celní úřad zahájil exekuci příkazy k provedení srážek ze mzdy řidiče podle zákona o mezinárodní pomoci při vymáhání některých finančních pohledávek

* 2019 – europoslanec Zdechovský se kvůli případu obrátil na řeckého velvyslance v Česku

* listopad 2019 – podnět advokáta Fránka k zástupci ombudsmanky Stanislavu Křečkovi. Ten konstatoval, že postup celních orgánů při vymáhání celního dluhu je v souladu s mezinárodním právem