O znovuuvalení vazby informoval ČTK mediální konzultant Zadeha Jan Jetmar. Z tiskové zprávy policie navíc vyplývá, že se Zadehem bylo obviněno ještě dalších pět lidí, ačkoliv mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej přímou souvislost nepotvrdil.

„Rozhodnutí soudu nechápeme. Můj klient ho bere tak, že jde o účelovou snahu ho psychicky zlomit. Okamžitě jsme proti tomu podali stížnost a budeme doufat, že nadřízený soud uzná absurdnost tohoto rozhodnutí,“ řekl ČTK Zadehova advokátka Alena Kojzarová. Doplnila, že soudce vzal jejího klienta do vazby z obavy o útěk, dále z obavy, že bude ovlivňovat svědky, a také z obavy, že bude pokračovat v trestné činnosti.

Podle obžaloby šidil Zadeh a jeho 14 společníků stát při dovozu pohonných hmot do Česka, celková škoda činí 2,5 miliardy korun. Státní zástupce Aleš Sosík na skupinu podal obžalobu v březnu 2015. Íránci s českým občanstvím hrozí mu až 13 let vězení. Podnikatel vinu popírá. Tvrdí, že kauza má jen vytvořit u veřejnosti iluzi boje proti daňovým únikům, přičemž skuteční pachatelé spravedlnosti unikají.

Ve vazbě Zadeh strávil 22 měsíců. Aby se z ní dostal, musel složit rekordní kauci 150 milionů korun. Bezprostředně po jeho propuštění počátkem února po složení této kauce Zadeha zadržela policie kvůli jinému stíhání v Íránu. V policejní cele strávil Zadeh další tři dny. Později Zadeh 150milionovou kauci označil za vydírání.

Fotogalerie
19 fotografií