Z původních 609 listů se jich dochovalo 524, navíc většina z nich z knihy vypadávala. Byl nejvyšší čas na péči restaurátorů. „Desky jsme doplnili bukovým dřevem, ztráty papíru tónovaným japonským papírem a chybějící listy prázdnými křidélky, abychom dodrželi skladbu složek a původní systém vyšití bloku,“ shrnul vedoucí Ateliéru restaurování Univerzity Pardubice Ivan Kopáčik.

Majitel asi zchudl

Podrobné studium vzácného tisku odhalilo i některé zajímavosti. „Začátek bible je zdobený bohatě, poté už méně, některé části byly dokonce vystřiženy. Možným vysvětlením je, že ten, kdo ji vlastnil, přišel v průběhu života o peníze,“ dodala knihovnice filozofické fakulty Marcela Venhauerová, která má fond starých tisků na starosti.

Součástí restaurátorského zásahu bylo i vyhotovení ochranného obalu knihy na míru. Všechny drobné fragmenty nalezené v knize byly rovněž odborně ošetřeny a uloženy v ochranném obalu společně s knihou. Mezi 500 let starými nečistotami a fragmenty nechyběly záložky, kovová sponka či stébla trávy, ale i hmyz či peříčka.

Prohlídka? Jen speciální exkurze

Bible byla po návratu z ozdravné kůry v Pardubicích uložena ve speciální místnosti s hlídanou teplotou a vlhkostí. Pokud by si ji chtěl zájemce prohlédnout podobně jako další staré tisky, jediná šance je v podobě speciálních exkurzí nebo po předchozí domluvě s Ústřední knihovnou filozofické fakulty.

VIDEO: Časosběrné video z rekonstrukce budov C a D brněnské filozofické fakulty.

Fotogalerie
7 fotografií