Chtěli jsme si vydělat nějaké peníze a třeba já se moc těšila i na sluníčko. Společně s kamarádem z autoškoly s Janem jsme letěli do řecké části ostrova. Tam se k nám přidal i Patrik, kterého jsme předtím neznali,“ uvedla Bořecká.


Mladí lidé pracovali v hotelnictví sotva 14 dnů, když přišla koronavirová krize. „Hotel se o nás naštěstí postaral, registroval nás na úřadu práce, díky čemuž dostáváme 60 % platu a máme ubytování zdarma,“ říkají mladí jednohlasně.

Moc možností vycházet z pokoje ovšem nemají. „Vyjít ven se může maximálně do 21. hodiny s tím, že nikdo nesmí být venku více než tři hodiny. Ty je třeba využít k nákupu potravin, návštěvě banky či lékaře. Dále si můžete jít zaběhat, nebo vyvenčit psa. Na dodržování času dohlíží policie,“ upozorňuje Hrynusiw.

Státu se posílají SMS

Na Kypru platí, že každý ještě před vyjitím z domu, musí státu poslat SMS. Od té doby se mu čas odčítá. „Pokud by nás chytli bez platné SMS, je za to pokuta tři tisíce euro a šest měsíců v kyperské věznici. Všude přitom stojí policisté a kontrolují SMS,“ přidává poznatek Hupka.

Rozdíl vůči České republice je i v rouškách, které na Kypru nejsou povinné, jen doporučené. „V obchodech jsou rukavice i dezinfekce na ruce. Každému navíc při vstupu měří teplotu. Pokud by měl horečku, má smůlu, dovnitř ho nepustí,“ vysvětlila Bořecká.

Mladí vědí, že se do České republiky jen tak brzy zřejmě nevrátí. „Doufáme, že koronavirová krize brzy skončí a my budeme moci opět navštívit své blízké. Rádi bychom zůstali i nadále na Kypru, ale hodně se tu spekuluje, zda se letos hotely vůbec otevřou. V tom případě plánujeme pracovat v Rakousku. Chtěli bychom si vydělat nějaké peníze do budoucna,“ vysvětlili.

VIDEO: Ministr Vojtěch o koronaviru a Velikonocích: Vývoj je dobrý, negativní vliv se neprojevil, můžeme být optimističtí.
Video
Video se připravuje ...

Ministr Vojtěch o koronaviru a Velikonocích: Vývoj je dobrý, negativní vliv se neprojevil, můžeme být optimističtí Aleš Brunclík