Sběratel má betlémy ze dřeva, keramiky, marcipánové, perníkové, čokoládové, z vizovického těsta, ale také skleněné, porcelánové nebo v ořechové skořápce. Jediný, který ve sbírce chybí je pohyblivý betlém.

„Všechny jsou jedinečné. Sbírám je už velmi dlouho. V muzeu je ještě místo, takže je pořád ještě mám kam dát. Doma mám teď asi dalších deset nových,“ Pištělka. Sbírka je trvale vystavená ve švábenickém muzeu, kde zabírá několik místností.

Betlémy kupuje či je dostává darem. Nejvíce jich je papírových, vystřihovaných, a to přes tisíc. Celkem mají přes půl milionu figurek a Libor Pištělka je všechny vlastnoručně vystřihoval a různě dodělával. Třeba jen špendlíků použil na 17 kilo.... „Ty hodiny, které jsem nad tím strávil, se ani nedají spočítat. Ale jinak se to prostě dělat nedalo,“ uvedl.

Betlémy až ze Zambie

První betlém dostal už jako kluk v roce 1957, šlo o národopisný betlém malířky Marie Fischerové-Kvěchové. I tento první je v muzeu vystavený. K vidění jsou však i betlémy například od Vojtěcha Kubašty nebo Josefa Lady. Pištělka má ve své sbírce kousky od 225 českých malířů.

Vlastní však betlémy nejen z Česka, ale i z dalších zemí, například z Polska, Francie, Rakouska, ale i exotických zemí, jako je Peru, Ekvádor nebo Zambie. „Všude jsem nebyl, koupil jsem je nejčastěji na poutních místech, třeba v Lurdech ve Francii. Ale na některých z nich je stejně cedulka Made in China,“ uvedl.

Jeho přáním je získat pohyblivý betlém, který zatím ve sbírce nemá. „Ale ty jsou už hodně drahé a je to všechno o penězích,“ dodal.

VIDEO: Betlém se dá postavit i z lega.

Fotogalerie
10 fotografií